Akkerbouw

Achtergrond

Belgische Bintje-notering start met € 4

Het Belgische Belgapom start de Bintje-notering voor seizoen 2017-‘18 met € 4 per 100 kilo.

Bintjes werden deze week in België voor het eerst door meerdere verkopers verkocht. Langzaamaan begint de verkoop te lopen, hoewel fabrieken en handel weinig aardappelen nodig hebben. Er zijn nog veel vroege aardappelen beschikbaar. Voor vroege aardappelen bleef de notering gelijk op € 3 per 100 kilo bij een flauwe stemming. Het aanbod is niet groot, maar de vraag is nog kleiner. Er zijn in België relatief veel nieuwe telers op de markt, doordat de bewaarcapaciteit niet zo sterk is bijgegroeid.

Weinig vrije handel

Over het algemeen zetten meeleveraardappelen de prijs in de markt. Ook op de beurs in Emmeloord is afgelopen week de notering voor fritesgeschikt af land gestart met € 4 tot € 5 per 100 kilo. Het prijsverschil tussen Nederland en België is te enigszins te rechtvaardigen, omdat in België voor 35 millimeter opwaarts wordt genoteerd. De noteringen in Nederland, maar ook Duitsland, gelden bij 40 millimeter opwaarts.

Belgische Bintjes zijn dit jaar minder grof gegroeid, is de ervaring van telers die aan het rooien zijn. Agria, Fontane en Markies zijn beperkter in het knollenaantal en prima grove gegroeid boven 50 millimeter. Hierdoor zijn deze rassen interessanter voor de verwerkende industrie.

Termijnmarkt hoger niveau

De termijnmarkt in Leipzig bewoog afgelopen week rond € 8 per 100 kilo voor het aprilcontract 2018. De neerslag in West- en Centraal-Europa zette de aardappelnotering op een iets hoger prijsniveau. Een week geleden stond de notering € 1 lager.

Prognose: flauwe stemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.