Akkerbouw

Achtergrond

VTA: meer aardappelen dan vijfjarig gemiddelde

De aardappelopbrengst komt boven het vijfjarig gemiddelde uit, zo blijkt uit de eerste proefrooiing van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

De gemiddelde aardappelopbrengst komt uit op 46 ton per hectare. Dat is bijna 7% meer dan het vijfjarig gemiddelde (43 ton per hectare). Vergeleken met vorig jaar tijdens de eerste meting ligt de opbrengt van aardappelen 16% hoger (2016: 40 ton per hectare). Vorig jaar vielen de opbrengsten sterk tegen door droog weer in de groeimaand augustus.

“De laatste tonnen moeten nog groeien, dus aardappelen zijn afhankelijk van het weer de komende weken. Daarbij zijn de aardappelen ook nog niet uit de grond”, zegt Bert Timmermans voorzitter van de handelscommissie aardappelen van VTA. “In augustus kiest de markt altijd richting. De bovengemiddelde opbrengsten in combinatie met het gegroeide areaal dragen bij aan de slechte stemming in de markt.”

Grover gegroeid

Over het algemeen zijn de aardappelen wat grover gegroeid. Het percentage 50 millimeter opwaarts zit op 61%. Dat is 2% hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Het ras Ramos (+17%) is flink grof gegroeid. De rassen Bintje (-12%), Victoria (-10%) en Agria (-6%) zijn minder grof gegroeid ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde.

Lagere hectare-opbrengst Agria

Opvallend is dat het ras Agria als enige een lagere hectare-opbrengst heeft vergeleken met het vijfjarig gemiddelde. Het ras Agria kent jaarlijks een lager knolaantal vergeleken met andere rassen. Het gemiddelde knolaantal is relatief laag, van het monster van 2 meter bij 3 meter, op 172 stuks. Het knolaantal van het vijfjarig gemiddelde ligt op 188 stuks. Met name het ras Innovator heeft met 18% minder knollen ontwikkeld ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde; Agria heeft 6% minder knollen.

Of registreer je om te kunnen reageren.