Akkerbouw

Achtergrond

Maris Piper grootste Britse aardappelras

Maris Piper blijft met 16.800 hectare verreweg het meest geteelde aardappelras in Groot-Brittannië.

Het één na grootste ras is Markies, dat dit jaar op 5.800 hectare is geteeld. Het areaal Maris Piper is gelijk aan 2016, dat van Markies kromp 5%.

De vijf grootste rassen zijn Maris Piper, Markies, Maris Peer, Melody en Lady Rosetta. Dat waren in 2016 ook al de meest geteelde rassen, blijkt uit een overzicht van het Britse productschap voor de akkerbouw AHDB. Totaal zijn dit jaar in Groot-Brittannië 120.900 hectare aardappelen geteeld, inclusief pootaardappelen.

Aandeel supermarktrassen stijgt

Het AHDB constateert dat rassen voor de supermarkten, zoals Nectar en Melody, in opkomst zijn. Hun aandeel in het Britse aardappelareaal stijgt naar 38%.

Akkerbouwers verkopen ook steeds meer hun tafelaardappelen op contract. Het aandeel frites- en chipsrassen neemt af naar 29%. Het AHDB verklaart dat uit de hogere prijzen voor tafelaardappelen in seizoen 2015-‘16 en het grootste deel van 2016-‘17.

Of registreer je om te kunnen reageren.