Akkerbouw

Achtergrond 11 reacties

Geen gebrek aan voedsel, nu niet en in 2050 niet

Een tekort aan voedsel wordt niet veroorzaakt door een te kleine productie. De wereld produceert meer dan genoeg voor iedereen.

Het argument duikt vaak op in discussies over de voedselzekerheid in de wereld. De voedselproductie zou moeten verdubbelen om straks in 2050 zo’n 9 miljard mensen te kunnen voeden. Deze voorspelling van de wereldvoedselorganisatie FAO wordt vaak herhaald, vooral door voorstanders van schaalvergroting en genetische modificatie. Wie echter naar de kale cijfers kijkt, krijgt een ander beeld. Dan blijkt dat de wereld nu al voldoende voedsel produceert voor 9 miljard mensen.

Dat is op te maken uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het USDA publiceert iedere maand de Wasde-prognose (World Agricultural Supply and Demand Estimates) over de productie van de belangrijkste gewassen (pdf, 769 kB). Volgens het USDA produceerde de wereld afgelopen seizoen 2.603 miljoen ton graan (inclusief rijst). Als je dat verdeelt over de 9 miljard mensen die hier straks rondlopen, is er met de productie van vandaag straks nog altijd 289 kilogram graan beschikbaar per persoon per jaar. Dat is 791 gram per dag.

‘Er blijft veel graan over voor andere doeleinden’

Nu is niet alle graan geschikt voor het bakken van brood. Maar als dat wel zo was, heeft ieder van de 9 miljard mensen zo’n twee broden per dag beschikbaar. Veel meer dan je ooit op kunt. Er blijft dus veel graan over voor andere doeleinden, zoals voor de productie van voer, zetmeel of ethanol. En dat is exclusief alle sojabonen, aardappelen, groenten, fruit, noten en zaden die worden geproduceerd om op te eten. En ook nog eens exclusief alle zuivel en vlees dat met gras wordt geproduceerd, en zonder alle vis uit de zee.

Ook alle andere voedselingrediënten zitten daar niet bij, zoals suiker en kruiden. Er is geen gebrek aan voedsel in de wereld. Voedseltekorten worden veroorzaakt door armoede, (burger)oorlogen, verliezen tijdens de bewaring en verspilling. Niet door een tekort.

‘De bewering dat de voedselproductie moet verdubbelen is zwaar overdreven’

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Penn State trekken een soortgelijke conclusie, maar gaan minder ver. Het College of Agricultural Science, onderdeel van Penn State, heeft wat cijfers op een rij gezet en dat gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BioScience. De conclusie van de onderzoekers is dat de bewering dat de voedselproductie moet verdubbelen zwaar overdreven is. Een stijging van 26% tot 2050 is genoeg om dan 9 miljard mensen te voeden. Daarbij gaan ze uit van de productiecijfers van de FAO uit 2014.

Een verdubbeling van de voedselproductie in 30 jaar is sowieso onmogelijk, stellen de onderzoekers. Veel landbouwsystemen draaien al op hun maximum. Dat nog verder opjagen, zou ten koste gaan van milieu en natuur. En het is helemaal niet nodig.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Onzinnige stelling: totaal productie graan delen door aantal mensen en dan concluderen dar niemand honger hoeft te lijden. Net zo dom als stellen dat er werk zat is voor iedereen als je de Noordzee een meter uit wilt diepen met de schop.

 • info36

  Wat vooral nog vergeten wordt is dat veel boeren het niet gaan volhouden als de prijzen zo laag blijven als nu, dus wordt er uiteindelijk bezuinigt op van alles en blijven de noodzakelijke investeringen achterwege waardoor de productie zal teruglopen.

 • hooghoes

  Was het niet de rabo , die beweerde dat er gebrek kwam . Zij profiteren nu van hun leugen en boeken flinke winsten .

 • kleine boer

  Moi dat ze dat voorspellen het is altijd andersom als wat de geleerde voorspellen ziet er dus gunstig uit voor de prijs vd boer 😜

 • wienbemelmans

  er moet eerst honger komen dan gaan ze de boer weer waarderen.

 • alco1

  Ik geloof er ook wel in dat de totale voedsel productie veel meer mensen kan voeden.
  Als je ziet hoeveel grond er nog slecht beheerd wordt!
  Maar daar gaat het bij ons Nederlander niet om.
  Wij zijn een landbouwland (veeteelt) bij uitstek.
  Wij halen ons nationaal inkomen dus ook voor een zeer belangrijk deel uit die landbouwexport en kijk ook eens naar alle werkgelegenheid die daaruit voortvloeit.

 • farmer135

  paar flinke misoogsten in de grote graanlanden en het ziet er weer heel anders uit

 • farmerbn

  Honger in de wereld komt nooit door voedselgebrek maar door armoede zodat men geen voedsel kan kopen. Dus zolang er armoede is zal er honger blijven.

 • eltjo.huizenga1

  Volgens mij moeten we er geen welles/nietes discussie van maken. Er zijn in de breedte maatregelen nodig om in 2050 de wereldbevolking voldoende te kunnen voeden. Voldoende productie is daar één van. Een professionele en efficiënte logistiek is een andere waaraan je kunt denken. En vergeet daarnaast het tegengaan van verspilling niet, wat low hanging fruit is (de VN heeft als doelstelling de verspilling met 50% terug te brengen - zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voeding/vermindering-voedselverspilling). Met simpele rekensommen op de achterkant van een sigarendoosje zoals de USDA doet, los je het probleem niet op. Je maakt hooguit duidelijk waar inefficiënties zitten die je (slechts deels) aan kunt pakken. En als je alle graan of aardappelen als voedselbron meerekent dat nu voor voer, zetmeel of ethanol wordt gebruikt, ben je echt niet geloofwaardig bezig (vandaar dat 'sigarendoosje').

  De titel van dit artikel is door Jan natuurlijk als teaser geschreven, maar pas op dat dit soort van teksten niet 1:1 worden overgenomen door actiegroepen, milieugroeperingen en de politiek (Marianne Thieme en haar entourage). Voor je het weet wordt er in de 2e kamer geroepen dat zelfs landbouwvaktijdschriften schrijven dat er "Geen gebrek aan voedsel" is "nu niet en in 2050 niet"!

 • Romeijn

  Goed artikel!

 • alco1

  Natuurlijk is er geen gebrek aan voedsel. Nog niet met een verdubbelde wereldbevolking. Het niet kunnen betalen is het probleem zoals ook farmerbn zegt.
  Maar de anti vlees lobby wil het maar wat te graag horen om zo de vlees productie te veroordelen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.