Euro drukt op Europese tarweprijs - Boerderij.nl
Akkerbouw

Achtergrond

Euro drukt op Europese tarweprijs

De tarweprijzen in Europa staan deze week verder onder druk, door de wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar. Deze kwam 29 augustus boven 1,20 dollar uit.

Een belangrijke impuls hiervoor was dat Noord-Korea een raket afvuurde over Japan. Sinds januari 2015 stond de wisselkoers niet meer op dit niveau. Het helpt Europa niet in export dat de waarde van de euro stijgt. De prijzen voor tarwe houden hierdoor de dalende tendens vast.

Weinig handel

Op de graanbeurs in Groningen zakte begin deze week de notering voor voertarwe met € 3 naar € 157 per ton. Er wordt weinig aangeboden op het relatief lage prijsniveau en gevolg daarvan is dat de handel zeer rustig is.

Ook de termijnmarktnoteringen op de Europese markt bewogen verder omlaag. De tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs daalde 29 augustus naar € 157,50 per ton voor het decembercontract. Dat is € 1,75 lager dan een week eerder. Egypte heeft tarwe uit het Zwarte Zeegebied gekocht. Het land kocht 235.000 ton tarwe in Rusland en 60.000 ton tarwe in Oekraïne. De aanbiedingen vanuit Frankrijk hadden een hogere prijs en konden niet concurreren.

Druk op tarweprijs verergerd

De tarweprijzen zijn al een flinke periode aan het dalen. De druk op de tarweprijs is verergerd na het uitkomen van de augustusprognose in het Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA.

Daarnaast is het beleid van China veranderd, wat de tarweprijs wereldwijd onder druk zet. Het land verkoopt tarwe uit eigen staatsvoorraad, waardoor China minder koopt op de wereldmarkt. Dat drukt de tarweprijs op de termijnmarkt in Chicago, naast de grote voorraden. Op de lange termijn lijkt de prijs niet veel meer te kunnen dalen in de Verengide Staten, omdat de tarweprijzen onder de kostprijs liggen.

Prognose: druk op tarweprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.