Akkerbouw

Achtergrond

Beperkte aardappelvraag drukt prijs

De verwerkende industrie wordt zowel in Nederland als in België voornamelijk beleverd met contractaardappelen. De hoeveelheid gedane transacties voor vrije aardappelen is deze periode flinterdun.

De beperkte vraag bij voldoende aanbod drukt de aardappelprijzen voor vroege aardappelen deze week nog verder omlaag. Het Belgische Belgapom noteert € 2 lager op € 8 per 100 kilo. Eerder in de week noteerde het Belgische PCA/Fiwap niet, voor de tweede week op rij, omdat er te weinig gedane transacties waren voor een waardige notering.

Negatieve stemming

De dalende fysieke markt wordt ondersteund door de negatieve stemming op de termijnmarkt. Het groeizame weer stimuleerde de aardappelnotering om deze week nog verder te dalen. De notering voor het aprilcontract 2018 zakte 10 augustus naar € 9 per 100 kilo. Dat is € 1,10 lager dan een week eerder.

Veelal gemiddelde opbrengsten

De prima lopende export van consumptieaardappelen heeft geen opwaartse invloed op de prijs. De markt lijkt grote opbrengsten te verwachten. Terwijl de groeimaand augustus nog niet voorbij is en de rooiperiode ook nog moet beginnen. Uit proefrooiingen komen vooralsnog geen groot gegroeide aardappelen. Daarbij wisselen de opbrengsten in de belangrijke teeltgebieden in West-Europa. Uit proefrooiingen in Nederland en Duitsland komen vrij gemiddelde hectare-opbrengsten ten opzichte van voorgaande jaren. In België blijft volgens PCA het ras Bintje met 10 tot 13 ton per hectare achter het tienjarig gemiddelde.

Prognose: flauwe stemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.