Akkerbouw

Achtergrond laatste update:19 jul 2017

‘Hoezo dagenlang schoffelen?’

Op vier bedrijven in Lelystad staat vandaag een lange lunchtafel in het land. Uitgenodigd zijn actieve vrijwilligers uit de aangrenzende stad. Sonja Janssen is een van de organisatoren. “Veel burgers weten absoluut niet wat anno 2017 op een landbouwbedrijf gebeurt. Wij vertellen het echte verhaal, met onze eigen producten op tafel.”

De meeste burgers hebben een vertekend beeld van de landbouw. In ieder geval een ouderwets beeld. Alsof boeren anno 2017 nog steeds dagenlang met een schoffel over het land lopen, of gezellig met een mandje eieren rapen. Sonja Janssen (52) snapt dat best wel. De burger zelf treft geen blaam, zegt ze. Stedelingen komen nooit meer op een boerderij, waarom zouden ze ook? De schappen in de supermarkten zijn rijk gevuld. Er hoeft niet meer nagedacht te worden over de vraag waar het voedsel vandaan komt.

Geen reëel beeld van boerenleven

In het winterseizoen wordt al meer dan tien jaar massaal gekeken naar Boer zoekt vrouw. “Maar ook in dat programma krijgt de kijker geen reëel beeld van de agrarische sector. Het is zo gedateerd, hier in mijn omgeving zie je nergens bedrijven zoals in dat veelbekeken programma. Het is aan ons om de werkelijkheid te tonen.”

Ze heeft de handschoen opgepakt. Vandaag, op zaterdag 15 juli, verzorgt Janssen een lunch voor 25 inwoners uit Lelystad. Dat gebeurt in het kader van het vijftigjarig bestaan van de stad. Er komt een tafel te staan aan de rand van een perceel met aardappelen. Soep, brood, het eitje en verder vrijwel alle ingrediënten zijn in de directe omgeving geproduceerd. Op het erf van drie aangrenzende boerderijen staat op hetzelfde moment ook een lange tafel. Bij elkaar zo’n honderd burgers eten van het boerenland en ze krijgen verhalen te horen over de agrarische sector.

Sonja Janssen: “Wij zitten echt niet de hele dag met onze handen in de grond te wroeten.” - Foto: Ton Kastermans Fotografie
Sonja Janssen: “Wij zitten echt niet de hele dag met onze handen in de grond te wroeten.” - Foto: Ton Kastermans Fotografie

Niet alleen akkerbouwer

Sonja Janssen en haar man hebben samen een akkerbouwbedrijf. Hun windmolen produceert schone elektriciteit voor driehonderd huishoudens. Sinds kort verwerken ze een deel van hun aardappelen tot aardappelschijfjes en frietjes. De bedoeling is dat de zakjes binnenkort ook via een gezamenlijke app van De Lelystadse Boer – een club van zestig boeren die op allerlei verschillende manieren de verbinding legt met burgers in hun omgeving – de consument bereikt. In de boerderij is nog een logeerkamer voor twee jongeren met een verstandelijke beperking.

Janssen: “Met ons bedrijf staan we middenin de samenleving. We verbouwen aardappelen, uien, graan en uien. Maar we doen dus veel meer. Duurzame energie, zorg, producten verwerken en verhandelen; we zitten echt niet de hele dag met onze handen in de grond te wroeten. Integendeel. Mijn man is nu bijvoorbeeld aan het vergaderen over de bouw van een nieuw windmolenpark. De boer anno 2017 is in niets te vergelijken met zijn vader, laat staan zijn grootvader. En de boerin kiest haar eigen weg, of dat nu op het bedrijf is of buitenshuis.”

Boerenlunch voor vrijwilligers

Zij werkt zelf in een groepsverblijf voor jongeren met een handicap. Leuk werk, dankbaar ook. En als het nodig springt ze in op het bedrijf. Machines schoonmaken, zorgen dat de boerderijwinkel is voorzien van verse producten, desnoods rijdt ze op de trekker.

De boerenlunch is speciaal bedoeld voor mensen die actief zijn in het vrijwilligerswerk in Lelystad. “Vrijwilligers zijn het cement in de samenleving. Ik maak dat in mijn werk in de zorg dagelijks mee. Met onze lunch doen we wat terug. We zetten ze even in het zonnetje. Hebben ze echt verdiend.”

Maar het is niet alleen eten en babbelen. Tijdens de lunch zal haar buurman het echte verhaal over de landbouw vertellen. Bijvoorbeeld over het gebruik van bestrijdingsmiddelen. “Veel mensen denken dat wij maar raak spuiten. Niks is minder waar. Alleen al vanwege de kosten kiezen alle boeren ervoor om zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Wij zijn geen biologisch bedrijf, maar doen wel alles om de uitstoot naar het milieu te verminderen. En dat lukt steeds beter met de moderne technieken van tegenwoordig. Als je dat verhaal op een leuke manier vertelt tussen de bloeiende aardappelplanten dan komt dat heel indringend over.”

Of registreer je om te kunnen reageren.