Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Goed verloop tarweoogst duwt prijs omlaag

Tarweoogsten verlopen prima in Europa en het Zwarte Zeegebied. De wisselkoers van de euro staat relatief hoog, wat export vanuit de EU minder makkelijk maakt.

De tarweoogst in Europa verloopt prima. Het droge weer zorgt ervoor dat de oogstwerkzaamheden doorlopen en meer tarwe wordt van het land gehaald. Telers zijn goed gestemd over de opbrengsten en kwaliteit van de geoogste tarwe. De Europese Commissie verwacht een hogere opbrengst van zachte tarwe met 140 miljoen ton voor seizoen 2017-’18 (vorige seizoen: 135,4 miljoen ton).

De markt houdt oog voor de wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar, die al een tijdje rustig beweegt en op 1,146 staat. Een hogere euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar maakt het lastiger om te concurreren op de wereldmarkt.

De gestegen wisselkoers vertaalt zich terug in dalende prijzen op de termijnmarkt in Parijs. Die termijnmarkt werd eind vorige week in verband met de nationale feestdag van 14 juli iets minder beïnvloed, omdat veel handelaren niet aanwezig waren. De tarweprijs stond vrijdag 14 juli in Parijs 2,8% lager dan een week eerder.

Ook de tarwenoteringen in Chicago daalden, op 14 juli met 4,6% ten opzichte van een week eerder. Het laatste Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA genereert winstnemingen, waardoor de prijzen van tarwe, mais en sojabonen eind vorige week daalden.

De wereldwijde tarweproductie is iets naar beneden bijgesteld door lagere verwachte opbrengsten in de VS, Australië, China en de EU. De tegenvallende geschatte producties in deze landen wordt gecompenseerd door hogere Russische en Turkse tarweproducties in seizoen 2017-‘18. Rusland verwacht in seizoen 2017-’18 flinke hoeveelheden tarwe te exporteren.

EU-maisprijs lager

De maisprijzen zijn afgelopen week wat gedaald, bij hogere verwachte opbrengsten in de wereld. Brazilië verwacht hogere opbrengsten voor mais, waardoor de prijsdruk aantrekt. De vraag naar mais vanuit het binnenland is niet vanzelfsprekend, schets Rabobank, waardoor het land meer mais kan gaan exporteren.

Laatste reacties

 • haverboer1

  Goede oogstomstandigheden in Europa zorgen er niet voor dat er meer tarwe komt in Amerika.
  En door alle problemen daar ging de prijs omhoog.
  En van een wereldvoorraad van 17 weken ligt de helft in China.
  Daar komt dus geen korrel vandaan.
  Maar dat vertellen we gewoon niet.
  Het is dus weer mooi de prijs naar beneden praten zodat de grote inkopers/gebruikers weer voor een dubbie op de eerste rang kunnen zitten.

 • breukers1

  Iets naar beneden bijgesteld!! 't Zal mij benieuwen wat er over een maand geschreven wordt. Opbrengsten zijn meer dan iets lager. We zullen het zien! Negatieve stemmingmakerij op het moment dat de meeste granen van teler naar handel gaan.

 • kees.hanse1

  Bij om s is de opbrengst helemaal niet goed, hoe komt de media er weer bij. De prijs zakt alweer, wat een boeven. Trouwens de meeste granen moeten nog gedorden worden, en dan met al die regen op komst, maar dat wordt niet geschreven.

 • WGeverink

  Het mooie van graan is dat je het heeeel lang kunt bewaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.