Akkerbouw

Achtergrond

Druppelirrigatie ook voor gewasbescherming

Druppelirrigatie voorziet gewassen efficiënt van vocht. Bovendien kunnen telers met het systeem nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen en plantversterkers toedienen.

Dat zegt projectleider van het project ‘More Crop per drop’ Jacob Dogterom van Delphy. Na drie seizoenen testen met druppelbevloeiing in combinatie met het toedienen van meststoffen wordt dit seizoen ook gekeken naar toedienen van gewasbeschermingsmiddelen, groene gewasbeschermingsmiddelen en gewasversterkers.

Bij een perceel zaaiuien van René Speelman in Eerste Exloërmond (Drenthe) krijgen vertegenwoordigers van de provincies Drenthe en Friesland en van de waterschappen, die het project mede financieren, uitleg van Delphy-adviseurs over de bevindingen.

Doel: met minder middel en zonder drift dezelfde opbrengst

De gedruppelde uien groeien egaler en zijn eerder oogstrijp. De pootaardappelen in het project vormden dit jaar veel meer loof en zijn vroeger aan de maat. Het opbrengsteffect wordt na de oogst bepaald. Onder meer in pootaardappelen wordt de toediening van gewasbeschermingsmiddelen en plantversterkers met het irrigatiewater onderzocht. Het idee erachter is dat de teler met minder middel en zonder drift hetzelfde resultaat kan bereiken. Een beperking bij de toediening van gewasbeschermingsmiddelen via irrigatie is dat deze toepassing nog niet op het etiket staat.

Delphy-adviseur Sigrid Arends geeft uitleg over de mogelijkheden van druppelirrigatie. - Foto: Hans Banus
Delphy-adviseur Sigrid Arends geeft uitleg over de mogelijkheden van druppelirrigatie. - Foto: Hans Banus

Bij de teelt van lelies is dit voorjaar goede ervaring opgedaan bij het voorkomen van vorstschade. De kunst is om zoveel water toe te dienen dat de slangen niet bevriezen en dat de omgeving voldoende opwarmt om groeiremming door vorst te voorkomen.

Voor de energievoorziening op afgelegen percelen zijn vorig jaar voor het eerst zonnepanelen toegepast. Dit blijkt zo goed te werken dat nu op meerdere percelen zonnepanelen geplaatst zijn.

Wie teelt de schoonste aardappel? Doe mee aan de Boerderij-wedstrijd Beste Gewasbeschermer 2017 en win een aardappelstudiereis naar het buitenland.

Of registreer je om te kunnen reageren.