Akkerbouw

Achtergrond

Teelt centraal op Brits graanevent

Graantelers uit binnen- en buitenland konden op het graanevent Cereals vooral kennisnemen van nieuwe gewasbescherming en teeltinzichten.

Op ijzergebied waren er weinig spectaculaire primeurs op het Britse graanevent Cereals. De machinefabrikanten hadden hun nieuwe machines al op de Eima of Sima gepresenteerd, of hielden hun kruit droog tot de komende Agritechnica. Maar in chemie en teelt waren er interessante ontwikkelingen op te tekenen. Ditmaal werd Cereals op 14 en 15 juni gehouden in de buurtschap Boothby Graffoe, nabij Nottingham.

Nieuwe middelen

Vorig jaar hadden middelenfabrikanten Syngenta Crop Protection en Dow Agrosciences grote stands waarop ze hun nieuw toegelaten actieve stoffen wereldkundig maakten. Bij Syngenta was dat Solatenol en bij Dow Arylex. Beide zijn merknamen; Solatenol staat voor benzovindiflupyr en Arylex voor halauxifen-methyl. Dit jaar was er veel aandacht voor de nieuwe middelen op basis van deze nieuwe actieve stoffen: Elatus Era en Zypar.


 • Dickey-john introduceert de MiniGAC plus, volgens de fabrikant de meest accurate handheld vochtmeter in de markt. Het gebruikt professionele hoogfrequente 149 MHerz-technologie, terwijl handhelds voor telers vooral 2-5 MHerz gebruiken. Prijs €895. - Foto's: Henk Riswick

  Dickey-john introduceert de MiniGAC plus, volgens de fabrikant de meest accurate handheld vochtmeter in de markt. Het gebruikt professionele hoogfrequente 149 MHerz-technologie, terwijl handhelds voor telers vooral 2-5 MHerz gebruiken. Prijs €895. - Foto's: Henk Riswick

 • Het prototype Tantei, dat mede door Fera is ontwikkeld, vangt sporen uit de lucht van gele roest, bruine roest en septoria en ontrafelt het DNA. Dat kan gebruikt worden voor specifiek spuitadvies. De organisatie hoopt volgend jaar een qua formaat kleiner seriemodel gereed te hebben.

  Het prototype Tantei, dat mede door Fera is ontwikkeld, vangt sporen uit de lucht van gele roest, bruine roest en septoria en ontrafelt het DNA. Dat kan gebruikt worden voor specifiek spuitadvies. De organisatie hoopt volgend jaar een qua formaat kleiner seriemodel gereed te hebben.

Toelating van Elatus Era

Elatus Era is op basis van Solatenol en prothioconazool. Syngenta koos voor prothioconazool in plaats van epoxiconazool, omdat de laatste stof ervan wordt verdacht de hormoonhuishouding te verstoren. De toelating zou over enkele jaren kunnen vervallen. In Nederland wordt de toelating van Elatus Era in 2017 verwacht, vertelt cropadvisor Hans Buikema, aanwezig op de Syngenta-stand voor Nederlandse bezoekers.

Vetoplosbaar

Een sterk punt van Elatus Era ten opzichte van concurrerende sterke fungiciden op basis van SDHI’s, is dat Elatus Era meer vetoplosbaar dan wateroplosbaar is, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Newark. De actieve stof vormt een depot in de waslaag waarbij het geleidelijk vrijkomt en het complete blad beschermt. Meer wateroplosbare SDHI’s zoals Adexar worden naar de bladpunt getransporteerd, waardoor het blad nabij de steel alsnog door schimmels aangetast kan worden. Ander sterk punt van Elatus Era is het greeningseffect; met Elatus Era gespoten tarwe bleef een week langer produceren dan een met Adexar gespoten tarwe, aldus het onderzoek. Uiteindelijk leidde dat tot een paar honderd kilo hogere opbrengst per hectare.


 • John Deere presenteert een geüpdatete versie van zijn zelfrijder R4040i. Deze is voorzien van PowrSpray. Dat betekent een pomp van 1.200 liter per minuut voor vullen en een tweede pomp van 750 liter per minuut (optie: 1.000 liter) voor spuiten. Ook is de transmissie vernieuwd.

  John Deere presenteert een geüpdatete versie van zijn zelfrijder R4040i. Deze is voorzien van PowrSpray. Dat betekent een pomp van 1.200 liter per minuut voor vullen en een tweede pomp van 750 liter per minuut (optie: 1.000 liter) voor spuiten. Ook is de transmissie vernieuwd.

 • De TTI is een dubbele 90%-reductiedop met een tophoek van 110 graden, die ook tot 60 graden voorwaarts en achterwaarts spuit. De dop is al goedgekeurd door het Duitse JKI en Engelse Lerap. Teejet verwacht spoedig ook goedkeuring door de TCT in Nederland.

  De TTI is een dubbele 90%-reductiedop met een tophoek van 110 graden, die ook tot 60 graden voorwaarts en achterwaarts spuit. De dop is al goedgekeurd door het Duitse JKI en Engelse Lerap. Teejet verwacht spoedig ook goedkeuring door de TCT in Nederland.

Zypar van Dow

Zypar is het nieuwe herbicide van Dow op basis van Arylex en florasulam. Florasulam is een ingrediënt van onder meer Primstar, Kart en Tapir. Arylex is een synthetische oxine, een nieuw soort groeistof en verwant aan Starane en 2-4D. Sterk punt van Zypar is dat de werking niet afhankelijk is van de temperatuur, zoals bij AOC’s als Starane. Het is voor het eerst in twintig jaar dat bij herbiciden een nieuwe actieve stof is ontwikkeld met een nieuwe werkwijze, zegt technical manager Alex Nichols van Dow. Andere herbiciden in de afgelopen twintig jaar hadden alle ALS-remming als werkingsprincipe.

Een tweede herbicide op basis van Arylex is Pixxaro EC, met als tweede ingrediënt fluroxypyr uit Starane. In Engeland wordt Zypar volop gepromoot, omdat daar Primus een veel groter product is dan Starane. Beide herbiciden worden na 2018 in Nederland verwacht.

Companion cropping bij koolzaad

Companion cropping (Nederlands: mengteelt) is een oud moestuinprincipe dat voor de landbouw bruikbaar is gemaakt. Het is het naast of door elkaar zaaien van twee gewassen, die elkaars ziekten en plagen weghouden. In de moestuin zijn dat bijvoorbeeld wortelen en uien: de peenvlieg heeft een hekel aan uiengeur, de uienvlieg ruikt niet graag peen.

In de landbouw brak dat ecologische teeltprincipe nooit door, omdat machinaal oogsten van twee gewassen te lastig is. Maar in koolzaad blijkt het volvelds wel te kunnen, gecombineerd met veldbonen. Beide worden tegelijk gezaaid in het najaar. De bonen bedekken snel de bodem, waardoor een onkruidbestrijding achterwege kan blijven. Evenals een insecticidebespuiting, omdat de koolzaad bedekt is. De vlinderbloemige veldbonen leggen stikstof vast. In de winter vriezen de bonen kapot, waarna het koolzaad zich kan ontwikkelen. De geur van de rottende bonen houdt insecten op afstand. In plaats van vijf bespuitingen is in koolzaad door companion cropping nog slechts één bespuiting nodig: een fungicidebespuiting in het voorjaar.


 • Conventionele dophouders zijn vaak lastig los te draaien, omdat het rubbertje in de dop tegenwerkt. De nieuwe innovatieve dophouder Snaplock-cap van Hypro heeft binnenin een kunststof ring, waardoor het rubbertje niet meedraait en daardoor veel lichter losgaat.

  Conventionele dophouders zijn vaak lastig los te draaien, omdat het rubbertje in de dop tegenwerkt. De nieuwe innovatieve dophouder Snaplock-cap van Hypro heeft binnenin een kunststof ring, waardoor het rubbertje niet meedraait en daardoor veel lichter losgaat.

 • Carré, een Franse fabrikant van vooral schoffelapparatuur, toonde op de Sima in Parijs een prototype autonome schoffelrobot. Prijs: €80.000. Op Cereals was de robot in werking te zien. De eerste robot is inmiddels verkocht aan een Frans groentebedrijf.

  Carré, een Franse fabrikant van vooral schoffelapparatuur, toonde op de Sima in Parijs een prototype autonome schoffelrobot. Prijs: €80.000. Op Cereals was de robot in werking te zien. De eerste robot is inmiddels verkocht aan een Frans groentebedrijf.

 • De Harper Adams University in Newport heeft ook een autonome robot ontwikkeld, de AgRobotic. Bij de universiteit wordt dit jaar gepoogd een hectare graan te telen waarbij geen mens op de akker komt. Robots verzorgen de teelt.

  De Harper Adams University in Newport heeft ook een autonome robot ontwikkeld, de AgRobotic. Bij de universiteit wordt dit jaar gepoogd een hectare graan te telen waarbij geen mens op de akker komt. Robots verzorgen de teelt.

Zaaimachine Duo Hopper

Machinefabrikanten spelen in op deze trend. Zo levert Sulky op zijn zaaimachine de Duo Hopper, een extra zaadbakje, zodat naast koolzaad veldbonen meegezaaid kunnen worden. Volgens Sulky-vertegenwoordiger Alexis Guilloton maakt companion cropping in Frankrijk een serieuze opmars en is het duurzame teeltsysteem ook geschikt voor elders in Europa. In Nederland wordt op het biologisch proef- en leerbedrijf Droevedaal in Wageningen en enkele bio-akkerbouwbedrijven met mengteelt geëxperimenteerd.

Resistentiegen septoria gevonden

Uniek van Cereals is dat alle onderzoeksinstituten telers hun nieuwste wetenschappelijke inzichten in ziekten en plagen presenteren. Zo meldt onderzoeksinstituut Rothamsted Research dat het een septoriaresistentiegen gevonden heeft in de oude graansoort eenkoorn (Triticum monococcum), een diploïde tarwesoort met wilde en gecultiveerde varianten, zegt onderzoeker Kostya Kanyuka. De soort wordt gezien als voorloper van emmertarwe, spelt en gewone tarwe. Het instituut wil het resistentiegen inkruisen in commerciële tarwerassen. Het duurt nog zeker 10 à 15 jaar voor de eerste commerciële tarwerassen met resistentiegenen beschikbaar komen, verwacht Kanyuka. Het instituut verwacht op korte termijn meer resistentiegenen te isoleren. Door resistentiegenen te stapelen, kan de septoriaschimmel minder snel de resistentie doorbreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.