Akkerbouw

Achtergrond

Nog veel vragen over opkomstproblemen aardappelen

De aardappelsector wil weten hoe opkomstproblemen zijn te voorkomen. Er zijn nog veel vragen.

Dit voorjaar zijn er opkomstproblemen in consumptieaardappelen, maar minder dan in het voorjaar van 2016. Dat constateert Martin Vrij, manager agronomie bij aardappelverwerker Farm Frites en voorzitter van de werkgroep Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit. “Slecht of niet kiemende pootaardappelen veroorzaken veel schade in de hele aardappelketen”, zei Vrij op een presentatie in Emmeloord over het project.

Consumptieaardappelen

Het project is opgezet vanwege de opkomstproblemen in consumptieaardappelen in het voorjaar van 2016. Het onderzoek loopt 3 jaar en is een initiatief van de Vavi (aardappelverwerkers) en de NAO (pootgoedhandelshuizen en twee consumptiehandelaren). Het project wordt uitgevoerd door de keuringsdienst NAK. Vrij: “De hele aardappelketen heeft zich verenigd in dit project om de oorzaken te achterhalen.”

De projectgroep staat voor een lastige uitdaging, bleek op de bijeenkomst in Emmeloord. Onderzoeker Johannes Ransijn van de NAK heeft literatuuronderzoek gedaan, maar in wetenschappelijke uitgaven is nauwelijks iets te vinden over mogelijke oorzaken van opkomstproblemen. “Wat wel duidelijk is, is dat heel veel factoren tijdens oogst, bewaring en bij het afleveren invloed kunnen hebben op de pootgoedkwaliteit.”

“De hele aardappelketen heeft zich verenigd in dit project om de oorzaken te achterhalen.”

Vragen

Het onderzoeksproject loopt 3 jaar en richt zich op de rassen Fontane, Challenger, Agria en Lady Anna. Er doen zo’n 50 pootgoedtelers en 150 telers van consumptieaardappelen aan mee. Het pootgoed van deze rassen is vóór het afleveren bemonsterd bij de telers. De monsters zijn getest door de NAK. Na opkomst zijn de percelen consumptieaardappelen beoordeeld, waar dat pootgoed is gebruikt. Alle partijen zijn voorzien van enkele dataloggers. Zo’n Solantenna verzamelt in de partij gegevens over luchtvochtigheid, temperatuur en CO2-gehalte. Het project kan nog geen resultaten presenteren, want de gegevens worden nu geanalyseerd.

Pootaardappelen in volle groei doodgemaakt

Er leven nog veel vragen bij de partijen die meedoen aan het onderzoek. In 2015 zijn veel pootaardappelen in de volle groei doodgemaakt. Welke invloed heeft bemesting? Is er een verband tussen opkomst en de fysiologische ouderdom van de pootaardappel? Wat is de invloed van het zetmeelgehalte op de vitaliteit van de poter? Spelen chemische residuen in en op de knol een rol? Leidt mechanische koeling er toe dat ook kwalitatief mindere knollen gaaf uit de bewaring komen? Welke ziektekiemen spelen een rol? Leiden de gegevens van de Solantenna’s tot inzicht in de invloed van de bewaring op de vitaliteit?

Er leven nog veel vragen bij de partijen die meedoen aan het onderzoek. In 2015 zijn veel pootaardappelen in de volle groei doodgemaakt. Welke invloed heeft bemesting? Is er een verband tussen opkomst en de fysiologische ouderdom van de pootaardappel?

Vitaliteitstoets

Het project zoekt niet alleen naar antwoorden op al deze vragen. De aardappelsector wil ook een vitaliteitstoets ontwikkelen, om vóór het afleveren een betrouwbare indruk te krijgen van de kwaliteit van het pootgoed. Ransijn stelt dat een test in een kiemkast een goed beeld geeft van de pootgoedkwaliteit en fysiologische leeftijd. Bij deze test wordt pootgoed bij 18 graden bewaard in een kiemkast bij een zeer hoge luchtvochtigheid. Ransijn: “Pathogenen ontwikkelen zich dan snel. Nadeel is dat de test drie maanden duurt. En het wijst geen duidelijke oorzaak aan van een tegenvallende pootgoedkwaliteit.”

Onderdompelingstest

De NAK testte ook de onderdompelingstest. Daarbij worden knollen een bepaalde tijd onder water gehouden, tot maximaal 32 uur. Ransijn: “De vraag is of we zo partijen eruit kunnen halen die minder vitaal zijn. We zijn de gegevens van al onze testen en monitoring aan het analyseren. Het duurt nog enkele maanden voor we de resultaten van het afgelopen jaar op een rij hebben.”

Of registreer je om te kunnen reageren.