Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Weinig afzetkansen voor mooie uien

De uienmarkt is onvoorspelbaar. Elk seizoen is anders. Maarten van Hoeve had, achteraf gezien, zijn kans dit keer eerder moeten grijpen.

Medio mei 2017 ligt 400 ton uien nog achter de planken, dus weet Maarten van Hoeve dat hij afstevent op een slecht uienjaar. De kwaliteit is goed, hij hoopt dat er nog vraag uit Oost-Europa komt. De € 12 die de uien hem na deze bewaarperiode per 100 kilo hebben gekost, af land was dat zo’n € 6, krijgt hij er in elk geval niet meer uit. Daar heeft hij zich bij neergelegd.

Naam: Maarten van Hoeve (44). Plaats: Emmeloord (Fl.).  Foto's: Ton Kastermans
Naam: Maarten van Hoeve (44). Plaats: Emmeloord (Fl.). Foto's: Ton Kastermans

Onderaan dit artikel meer informatie over het bedrijf van Van Hoeve.

Uien niet weggeven

Het is al maanden een trieste bedoening in de uienmarkt; € 2 is al aan de hoge kant dezer dagen. “Eigenlijk was ik steeds iets te laat met het naar beneden bijstellen van mijn prijs”, analyseert de nuchtere Van Hoeve, die zichzelf in alle eerlijkheid ook enige eigenwijsheid toedicht. “Wij telen en verkopen al uien zolang ik mij kan herinneren. De prijzen fluctueren, ze kunnen per dag verschillen. Daar moet je tegen kunnen. Ik ga ze voor de huidige prijzen niet weggeven. Ik kan de rit uitzitten.”

Uienpool Flevo Onions

Dat hij de helft in uienpool Flevo Onions afzet, verzacht de pijn. Hiermee profiteert hij mee van de goede prijzen in de eerste helft van het afzetseizoen. Een vorm van risicospreiding. In de pool kun je het nooit echt verkeerd doen, je pakt van alle fases in de afzet wat mee en komt op een gemiddelde prijs. Volgens Van Hoeve zit de pool altijd iets boven de gemiddelde beursnotering.

‘Voor de oogst had ik nog € 15 in mijn hoofd, voor dat bedrag had ik ze weggedaan’.

Bij uitstek vrij gewas

De uienmarkt is onvoorspelbaar. Van Hoeve: “We hebben ze weleens van achter de schuur nog geladen.” Bij dit vrije gewas bij uitstek kan marktwerking optimaal zijn. Dat kan leiden tot euforie, maar – zoals voor velen dit jaar – ook tot een seizoen om snel te vergeten. Af land is een afgebakende afzetperiode. Deze verloopt dit seizoen prima met prijzen die oplopen van € 8 naar € 12. “Voor de oogst had ik nog € 15 in mijn hoofd, voor dat bedrag had ik ze weggedaan.”

Dan is er de fase tot de jaarwisseling. “Toen zijn er veel uien geëxporteerd, een poosje zelfs recordhoeveelheden, maar de prijs bleef matig. Dat kwam ook door de overcapaciteit in de verwerking. In die periode zijn uien gedumpt in Afrika. Zo creëer je geen vraagmarkt.”

Vervolgens is het altijd een grote vraag wat in het nieuwe kalenderjaar gebeurt. Zijn er in het buitenland voldoende gaten te vullen, daar draait het om. Dit seizoen valt dat tegen, afzetbestemmingen zijn meer zelfvoorzienend. Sorteerders draaien op halve kracht en de € 0 komt tevoorschijn op de beursnoteringen.

Maarten van Hoeve samen met commissionair Kees Zandijk (links). De uienhandel vindt bij Van Hoeve vooral plaats aan de keukentafel. De marktsituatie wordt uitvoerig besproken.
Maarten van Hoeve samen met commissionair Kees Zandijk (links). De uienhandel vindt bij Van Hoeve vooral plaats aan de keukentafel. De marktsituatie wordt uitvoerig besproken.

Slecht seizoen hoort erbij

Uientelers weten dat dit kan gebeuren. Ze calculeren in dat je eens in de zoveel jaar een slecht seizoen hebt. Dan vis je een keer naast het net en blijf je met een saldo in rode cijfers achter. Langjarige gemiddelden zijn positief en dat zorgt voor een vaste plek voor uien in de bouwplannen.

Van Hoeve weet dat ook. De uienhandel vindt vooral plaats aan de grote keukentafel. “We hebben niet het mooiste huis van de Noordoostpolder”, zegt vrouw Wendy bescheiden, om enthousiast te vervolgen: “maar wel het mooiste uitzicht.” Ze duidt op de bloembollenvelden aan de voorkant van het huis, waar de witte tulpenbloemen medio mei nog op staan.

De zaaiuien van het nieuwe seizoen staan te groeien. Ze hebben een vaste plek in het bouwplan van Van Hoeve: 5,5 hectare.
De zaaiuien van het nieuwe seizoen staan te groeien. Ze hebben een vaste plek in het bouwplan van Van Hoeve: 5,5 hectare.

Gewas komt langzaam op gang

Achter het huis kleurt het uienperceel net groen. Door het schrale weer komt het gewas langzaam op gang dit jaar. Zegt niets, met goed weer trekt het snel bij. Deze nieuwe uien zijn de belofte voor het nieuwe seizoen. Hetzelfde areaal als altijd, met een fusariumresistent ras als verzekeringspremie en een ras voor de lange bewaring. Uienhandel vindt plaats via commissionairs. Zij vormen niet alleen een afzetkanaal, maar bieden ook marktinformatie. Aan deze tafel wordt veel gediscussieerd over wat er in de markt gebeurt en wat de mogelijkheden en het bijpassende prijskaartje daarbij zijn. “Enige marktkennis is een vereiste om uien te telen”, stelt Van Hoeve, hoewel hij ook collega’s kent die het gemiddeld genomen goed doen door altijd tot mei te bewaren. “Ik weet eigenlijk niet wat goed is, alles kan werken in de wispelturige uienmarkt. Ik verkoop op het moment dat het mij goed lijkt en dat verschilt per jaar.”

Minder kans op klappers

En daarmee beurt hij vaak goede prijzen, kostendekkend met een plus. “Maar het valt me wel op dat die echte klappers van tussen € 20 en € 30 de laatste jaren uitblijven. Dat zou weleens met de Nederlandse sorteercapaciteit te maken kunnen hebben: die grote capaciteit leidt ertoe dat de vraag naar uien minder urgent is, want we hebben altijd aanbod.”

Hoe nu verder voor dit seizoen? “Ik heb geen plan meer. De uien kunnen nog even liggen. Vraag uit Oost-Europa kan de prijs opkrikken naar een dubbeltje. Maar misschien komt het er op het einde op neer dat ik ze meedoe in de pool en dat ik het prijsverschil deel met de afnemer. Een pool is geven en nemen, want we hebben een gezamenlijk belang.”

Het bedrijf van Van Hoeve heeft een akkerbouw- en varkenstak. Van Hoeve teelt uien, suikerbieten, peen op zo’n 5,5 ha per perceel en verhuurt ook die oppervlakte voor tulpenbollen. Daarnaast teelt hij een kwart consumptieaardappelen en een kwart wintertarwe, beide gewassen beslaan zo’n 11 ha. Van Hoeve teelt op tussen tien en vijf jaar geleden gediepploegde kleigrond, hij noemt het sloefhoudende klei. “Het lijkt op zand, maar heeft de kwaliteiten van klei. Het ging van 40% naar 20% afslibbaar en werd daardoor veel beter bewerkbaar.” Van Hoeve heeft ruimte voor 400 varkens.
Het bedrijf van Van Hoeve heeft een akkerbouw- en varkenstak. Van Hoeve teelt uien, suikerbieten, peen op zo’n 5,5 ha per perceel en verhuurt ook die oppervlakte voor tulpenbollen. Daarnaast teelt hij een kwart consumptieaardappelen en een kwart wintertarwe, beide gewassen beslaan zo’n 11 ha. Van Hoeve teelt op tussen tien en vijf jaar geleden gediepploegde kleigrond, hij noemt het sloefhoudende klei. “Het lijkt op zand, maar heeft de kwaliteiten van klei. Het ging van 40% naar 20% afslibbaar en werd daardoor veel beter bewerkbaar.” Van Hoeve heeft ruimte voor 400 varkens.

Eén reactie

  • Tiny1946

    De uien, dat maken we als uientelers wel mee ik boer al 50 jaar en heb het al 5 keer meegemaakt dat de uien niets opbrachten . Als er dan kopers komen die je een paar €€€€ willen geven ZEKER niet verkopen vernietigen met dat spul die paar €€€€
    kunnen de zaak niet redden

Of registreer je om te kunnen reageren.