Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs schommelt door politieke onrust

De graanprijzen schommelen wat meer heen en weer. In Europa zijn onzekerheden over de Franse presidentsverkiezingen en de onverwachte aankondiging van de vervroegde verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk op 8 juni 2017.

Hierdoor bereikte de Britse pond de hoogste waarde sinds december ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar. Een sterke pond maakt tarwe uit het Verenigd Koninkrijk duurder, wat de prijsdaling van de Europese tarweprijs versterkt. Toch is de impact relatief klein, omdat het tarweaanbod vanuit het Verenigd Koninkrijk dit seizoen niet groot is. De prijzen voor tarwe op de termijnmarkt in Parijs staan na het lange paasweekend € 1,25 lager op € 164,50 per ton. Dat is € 2,25 hoger dan een week eerder. Verder stijgen de temperaturen iets in Europa, waardoor gevreesd wordt voor droogte. Met name in het noordoosten van Frankrijk.

De lokale graanbeurs in Groningen verhoogde deze week de voertarwenotering met € 1 naar € 172 per ton. De markt is stabiel met in het Noorden iets hogere prijzen.

Termijnmarkt Chicago trekt iets aan

Op de Amerikaanse markt begon de tarwenotering deze week (17 april) lager vergeleken met de notering voor Pasen. In de Verenigde Staten wordt regen verwacht in belangrijke productiegebieden, wat de tarweprijs drukte. De tweede handelsdag van deze week herstelde de tarwenotering op de termijnmarkt in Chicago iets.

Vlot voorjaarswerk in Oekraïne

In Oekraïne verloopt het voorjaarswerk zeer voorspoedig. Het ministerie van landbouw in Oekraïne heeft aangegeven dat 92% van de zomertarwe en gerst is gezaaid. De inzaai van mais is ook gestart en 8% is ingezaaid van de totaal verwachte 4,5 miljoen maishectare.

Prognose: schommelende tarweprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.