Akkerbouw

Achtergrond

Noordoostpolder trots op halve eeuw tulpenteelt

Als de lente komt dan stuur ik jou … tulpen uit Creil? Dat zou tegenwoordig best kunnen. In pakweg 50 jaar tijd heeft de tulpenteelt in de Noordoostpolder een serieus aandeel in het grondgebruik van ‘het nieuwe land’ en het landelijk areaal verworven. De sector laat zich zien op het Profytodsd Tulpenfestival.

De tulpen zijn vroeg dit seizoen. Misschien wel iets te vroeg naar smaak van de organisatie van het Profytodsd Tulpenfestival. Het mooist is het als de bloei van de tulpen op het hoogtepunt zit als bezoekers de Tulpenroute rijden. Maar ja, natuur laat zich niet sturen.


 • Foto's: Sytze Bakker

  Foto's: Sytze Bakker

 • Op diverse bollenpercelen wordt het al te droog. Vooral rond de bloeiperiode heeft het gewas veel water nodig.

  Op diverse bollenpercelen wordt het al te droog. Vooral rond de bloeiperiode heeft het gewas veel water nodig.

Trots op de tulpenteelt

Trots op de Noordoostpolder, trots op de tulpenteelt. Dat is wat het Tulpenfestival uitstraalt. Het evenement wordt gehouden van 22 april tot en met 7 mei 2017. Het Tulpenfestival valt dit jaar samen met het 75-jarig bestaan van de Noordoostpolder. In die tijd heeft mechanisatie en teeltkennis een vlucht genomen in de tulpensector, weet Minne Sijtsma.

De geboren Fries Sijtsma is directeur van hoofdsponsor Profytodsd, leverancier in meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Hij woont naast de vestiging in Creil, waar zijn vader het bedrijf is begonnen. De Sijtsma’s zijn dus al vele decennia betrokken bij agrariërs in Flevoland. “Dat is ook precies waarom wij graag het festival sponsoren”, vertelt Sijtsma, die enthousiast een stukje van de 106 kilometer lange Tulpenroute laat zien. “Het is een mooie teelt die zorgt voor een flinke boterham. We hebben ons gelijk met de boeren in het gewas verdiept, zijn erin meegegroeid. Die ontwikkeling is fantastisch om mee te maken.”


 • Jordi van Meer is tulpenteler en -broeier in Creil. "De tulpen zijn vroeg dit seizoen." Dat kan de werkverdeling in het gedrang brengen.

  Jordi van Meer is tulpenteler en -broeier in Creil. "De tulpen zijn vroeg dit seizoen." Dat kan de werkverdeling in het gedrang brengen.

 • Minne Sijtsma, directeur van Profytodsd, bekijkt de beworteling van de bol. Kwaliteit is de essentie van de bollenteelt.

  Minne Sijtsma, directeur van Profytodsd, bekijkt de beworteling van de bol. Kwaliteit is de essentie van de bollenteelt.

Geïntegreerde landbouw

Het is steeds beter te voorspellen wat een gewas nodig heeft om ziekten en plagen het hoofd te bieden, ziet Sijtsma. “Chemische bestrijdingsmiddelen worden steeds veiliger en biologische alternatieven en precisielandbouw doen hun intrede. Dat is beter voor het milieu. En het is goed voor het imago van de sector, afnemers stellen steeds meer eisen aan de productie. Hierdoor neemt het ouderwetse kalenderspuiten af. Geïntegreerde landbouw doet zijn intrede. We doen proeven om hier meer over te leren. Maar het duurt nog zeker tien jaar voor we dit goed onder controle hebben, denk ik.”


 • Foto: Petra Vos

  Foto: Petra Vos

 • Noordoostpolder trots op halve eeuw tulpenteelt

Oorsprong in Bollenstreek

De Nederlandse bloembollenteelt vindt zijn oorsprong in de Zuid-Hollandse Bollenstreek, grofweg regio Lisse. De hoogste teeltconcentratie bevindt zich in de Bollenstreek en Noord-Holland, een derde van het areaal staat in West-Friesland. Flevoland en Drenthe in toenemende mate, volgen. De nettenteelt zorgt ervoor dat bloembollen goed in zware kleigebieden kan plaatsvinden.

Na de drooglegging van de Noordoostpolder vestigden zich daar boeren uit alle windstreken, zo ook uit de Bollenstreek. Zij namen de bollenteelt mee. Buren zagen dat en pakten het mooie gewas ook op. De komst van de teelt heeft in de afgelopen halve eeuw geleid tot een kleurenpracht in het voorjaar. De regio Creil verandert in een soort patchworkkunstwerk. Door de rechte vorm van de percelen doet het vaak wat Mondriaanachtig aan. Reden voor de organisatie om dit jaar een Mondriaan-tulpenveld van 6.000 vierkante meter aan te leggen, met rode, gele, witte en paarse vlakken. Lege banen staan voor het zwart in Mondriaans werk. Een kwinkslag die vooral is ontworpen voor de bezoekers die een helikoptervlucht boeken op het Tulpenfestival, vanuit de lucht is het ‘kunstwerk’ extra goed te zien.

De Noordoostpolder wordt dezer dagen opgesiert door de kleurenpracht van de bollenteelt. Dit is een vroege soort met bijzonder mooie bloemen.
De Noordoostpolder wordt dezer dagen opgesiert door de kleurenpracht van de bollenteelt. Dit is een vroege soort met bijzonder mooie bloemen.

Gevestigd in NOP

De tulpenbollenteelt heeft zich dus gevestigd in de Noordoostpolder. Het gewas groeit er op 1.700 hectare. Dat brengt het aandeel op het landelijke, gestaag groeiende areaal van nu 12.000 hectare tulpenbollen in seizoen 2016/2017 op ruim 14%.

“Het is een attractieve teelt”, zegt Sijtsma. “Telers zijn echte liefhebbers. Het is zo bijzonder hoe lang ze over een bepaalde soort kunnen praten. Hoeveel kleuren de bloem heeft, hoe hij is gekweekt. Dat is echte passie. Een nieuwe soort voegt ook altijd duidelijk iets toe aan het assortiment. Die variantie is nu buiten ook goed te zien. Wij laten dat graag zien als polderbewoners. En elk jaar blijkt weer dat mensen dat graag komen bekijken.”

Ook vanuit de lucht levert de bollenteelt mooie plaatjes op. Met de te boeken helikoptervlucht is dat bijvoorbeeld goed te zien.
Ook vanuit de lucht levert de bollenteelt mooie plaatjes op. Met de te boeken helikoptervlucht is dat bijvoorbeeld goed te zien.

De Tulpenroute

Door die drukte neemt de Tulpenroute wel een halve dag in beslag. “Wij zijn het wel gewend, al die percelen vol mooie bloemen, maar bezoekers aan de Tulpenroute staan er graag uitgebreid bij stil. Gelukkig zijn er onderweg plekken om even een kop koffie te doen, zoals bij de tulpenbelevingsveld. Zo wordt het echt een dagje uit.”

Het door Step georganiseerde Profytodsd Tulpenfestival wordt gehouden van 22 april tot en met 7 mei; de bloeiperiode van tulpenvelden in de Noordoostpolder. Kijk op de website voor meer informatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.