Akkerbouw

Achtergrond 1121 x bekeken

Keuringsdienst bloembollen lonkt naar de jeugd

De Bloembollenkeuringdienst (BKD) richt zich na een jaar intern onderzoek – wel of niet fuseren met de Naktuinbouw – in 2017 weer meer naar buiten. Op zoek naar jonge aanwas. “Dit is een leuke stageplek.”

De BKD wil jonge mensen aantrekken. Ook zijn er plannen voor een nieuw laboratorium. Daarnaast wordt er gesproken over een vernieuwde bestuursstructuur. De focus ligt nog immer op kwaliteit en efficiënter werken. Dat vertellen directeur Vincent Cornelissen en adjunct-directeur Bert Pinxterhuis op het BKD-kantoor in Lisse. Pinxterhuis is grofweg verantwoordelijk voor de uitvoerende afdelingen, zoals het laboratorium, kwaliteit, service-center en de buitendienst. Cornelissen heeft de stafafdelingen zoals PZ, FZ en ICT onder zijn hoede.

Voorjaar in de bollenstreek

Het gebouw van de BKD staat aan de rand van het dorp Lisse, vlakbij de onlangs weer opengestelde Keukenhof. Het dorp wordt, zoals elk jaar, van de derde week april tot in de derde week van mei overspoeld door toeristen. De wegen slibben dicht door de bussen. Bezoekers lopen langs en in de bloeiende bollenvelden, maken foto’s en kopen bloembollen bij standjes langs de weg. Kortom: het is voorjaar in de bollenstreek.

Binnen op kantoor klinkt ook optimisme. “Het gaat goed met de BKD”, zegt Cornelissen trots. “Dat blijkt wel uit de tarieven, die we gelijk hebben kunnen houden in 2017. Het gaat goed, maar uiteraard kan het altijd beter.”

De Keukenhof trekt jaarlijks vele toeristen naar de Bollenstreek.
De Keukenhof trekt jaarlijks vele toeristen naar de Bollenstreek.

Zelfstandig verder

De verkenning die vorig jaar werd uitgevoerd naar een fusie met collega-keuringsinstanties leidde tot de conclusie dat zelfstandig verdergaan de beste optie is, in combinatie met de goede samenwerkingen die er nu al zijn. De verkenning kostte veel tijd. Nu dat achter de rug is, werkt de BKD door aan haar zelfstandige toekomst. Dat is nodig, want om de sector te kunnen bieden wat ze nodig heeft, moet de keuringsdienst altijd een paar stappen voorlopen. Zij moet anticiperen op de steeds veranderende eisen van afnemers. “Meer en strengere regels”, zegt Cornelissen. “Het wordt steeds complexer. Daardoor groeit het aantal monsters dat we beoordelen. Dat kunnen we in ons huidige laboratorium niet bolwerken.”

Verbouwen is onpraktisch, want het werk moet doorgaan. Daarom lijkt nieuwbouw het meest logisch. Hierover wordt dit jaar de knoop doorgehakt, zodat in 2018 de eerste paal kan worden geslagen.

Alles efficiënter

“Tevens werken we aan een vernieuwde bestuursstructuur. Een structuur die ‘iedere schijn van de slager die zijn eigen vlees keurt wegneemt, maar ook de waardevolle link met de praktijk waarborgt’”, stelt Cornelissen. Nog meer efficiëntie kan worden gevonden in het risicogebaseerd keuren; minder keuren waar dat kan. “Dat is nog niet klaar voor de praktijk”, zegt Cornelissen. “Als je dit doorvoert, moet het in één keer goed gebeuren. We zoeken naar de juiste methode om dit door te voeren.”

Vroeger signaleren is ook een mogelijke verbetering. “Kunnen we onderzoeken eerder uitvoeren om teleurstellingen later in het proces te voorkomen? Zoals het virus ArMV in lelie. Hoe eerder je hiervan vrij bent, hoe beter. Schoon beginnen om schoon te eindigen. Hiervoor lopen concrete pilots.”

Aansluiting bij scholen

Voorop lopen, dat doe je ook met goed personeel. “De BKD doet het zo goed dankzij het betrokken, deskundige team”, vertelt Pinxterhuis. “We investeren veel in kennis bij het personeel om die expertise bij de tijd te houden. En we vergeten niet te verjongen. Voor scholieren is dit een heel leuke plek om stage te lopen; we zijn constant in ontwikkeling en we hebben het hele keuringsproces onder een dak. Voor ons als bedrijf is jonge aanwas ook heel belangrijk, een frisse blik verheldert. Daarom treden we komend jaar meer naar buiten en gaan aansluiting zoeken bij scholen en onderzoeksinstituten om jonge mensen aan te trekken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.