Akkerbouw

Achtergrond

‘In stilte aardappel uit zaad gekweekt’

Kwekers werken al jaren aan hybride aardappelen en aardappelen uit zaad. En dan ineens komt groentezaadbedrijf Bejo met de introductie van een zaaiaardappel. Maar het zal nog enkele jaren duren voor de eerste zaaiaardappelen geoogst worden.

Hybride aardappelen zijn de toekomst. HZPC-directeur Gerard Backx zei het vorig jaar, toen veredelaar KWS stopte met de conventionele aardappelveredeling om zich volledig te richten op het kweken van hybride aardappelen en aardappelen uit zaad. Daar is ook HZPC mee bezig. “Met deze veredelingstechniek kunnen we sneller genetische vooruitgang boeken. Maar dat duurt nog jaren en aardappelen uit zaad duurt nog decennia”, stelde Backx. “Dan gaat het de aardappelsector veranderen.”

Ook biotechbedrijf Solynta geeft al jaren ruchtbaarheid aan haar plan om binnen enkele jaren haar eerste commerciële hybride diploïde aardappelras op de markt brengen.

Aardappelzaad naar andere doelgroep

En is daar ineens het Noord-Hollandse groentezaadbedrijf Bejo Zaden met de introductie van een zaaiaardappel: Oliver F1. De eerst telg uit een veredelingsprogramma rondom True Potato Seed (TPS). Dit TPS-ras ligt de pootaardappelsector geen strobreed in de weg, verzekert Bejo. Zaad heeft een andere doelgroep dan pootgoed.

“Wij hebben hier in alle stilte sinds 1999 aan gewerkt”, vertelt research director Bert Schrijver. “En stilgehouden tot we zeker wisten dat het mogelijk was. Nu hebben we kilo-verpakkingen aardappelzaad in het magazijn liggen.”

De pootgoedmarkt is in Noordwest Europa zo goed georganiseerd, dat hier voorlopig geen speld tussen te krijgen is voor de zaaiaardappel. Wel geeft Schrijver aan dat er zeker proeven worden gedaan om de ‘zaaiaardappel’ te meten met de ‘plantaardappel’.

Niet bestand tegen vorst

Voor de professionele productieteelt is het klimaat in onze regio echter niet geschikt voor de zaaiaardappel; deze behoeft een langer groeiseizoen, maar met vorst vriest dit plantje dood. Kansen liggen in landen in Afrika – hoofddoel voor Bejo -, Azië en Centraal-Amerika. Logistiek zijn dat moeilijk bereikbare markten voor pootgoed. Zaad biedt flexibiliteit en zekerheid.

Het zal nog enkele jaren duren voor de eerste zaaiaardappeloogst wordt volbracht. Markten moeten worden aangeboord. “Het begint nu allemaal”, zegt Schrijver. “We moeten overheden en telers overtuigen van dit product, importmogelijkheden organiseren, het fytosanitair regelen. Dat hele proces wordt nu opgestart.”

Of registreer je om te kunnen reageren.