Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

‘Emotie en ratio moeten gescheiden blijven’

Het samenwerkingsverband van akkerbouwers Novifarm is overladen met felicitaties, bloemen en taarten na het winnen van de titel Agrarisch Ondernemer 2017. In de nuchtere Hoeksche Waard hangt de vlag niet uit, maar blij is de vof wel met de erkenning.

De week nadat Novifarm is uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer 2017 is daar vanaf de dijk die leidt naar het bezoekadres van het akkerbouwsamenwerkingsverband niets van te zien. Op het bedrijf van Hendrik Visser in Numansdorp hangt alleen voor de ingang van het kantoor een slinger met vlaggetjes en een handgeschreven bordje dat melding maakt van de gewonnen prijs. Binnen is wel duidelijk dat er iets speciaals is voorgevallen, overal staan boeketten bloemen.

“We zijn overladen met gelukwensen, sinds we vorige week donderdag de prijs van beste agrarisch ondernemer wonnen”, zegt Dik Kruijthoff, vennoot van Novifarm en de man die verantwoordelijk is voor de financiën binnen het bedrijf. “Heel veel sms-berichten, appjes, tweets en telefoontjes. Allemaal om ons te feliciteren, de bloemen en taarten stromen binnen. Heel leuk die overstelpende hoeveelheid gelukwensen. Het gaat maar door.” Op dat moment stopt er net weer een bestelauto op het erf, de chauffeur loopt naar de deur van het kantoor met een doos die eigenlijk alleen maar een taart kan bevatten.

Novifarm won vorige week de titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2017. Foto: Koos Groenewold
Novifarm won vorige week de titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2017. Foto: Koos Groenewold

Novifarm bestaat uit een vijftal akkerbouwbedrijven die voor een vergaande samenwerking hebben gekozen. De bedrijven werken met één bouwplan, één portemonnee en één exploitatie. Alle roerende zaken zijn in de vof gebracht. Alleen gebouwen en grond blijft buiten Novifarm. “Daarmee houden we emotie en ratio gescheiden’, zegt Kruijthoff. “Dat is voor de continuïteit van Novifarm beter en voorkomt problemen.”

‘IJzersterk concept’

Unaniem heeft de jury dit jaar gekozen voor Novifarm. Volgens juryvoorzitter Marc Calon hebben alle juryleden onafhankelijk van elkaar geoordeeld over de genomineerden en rolde Novifarm er bij iedereen uit als het bedrijf dat over de volle breedte het beste scoorde. Lovende woorden vielen Novifarm ten deel. Zomaar een paar zinnen uit het juryrapport: ‘Een ijzersterk concept, toekomstgericht. De organisatie is geniaal en vormt een voorbeeld in de sector. De efficiëntie in arbeid en kapitaal is enorm. De vennootschap draait financieel uitstekend en de opbrengsten zijn top’.

‘Meningsverschillen’

Ondanks al deze mooie woorden waren het niet de akkerbouwers van Novifarm zelf die op het idee kwamen zich aan te melden voor de verkiezing. Dik Kruijthoff: “We zijn gevraagd door onze relaties. Het gebeurde eigenlijk al een paar jaar achter elkaar dat ze ons daarvoor benaderden. We hebben dat steeds afgehouden omdat we het op een aantal punten het volgens ons nog niet echt voor elkaar hadden. We wilden eerst aan de afzetkant nog een stap maken. Begin 2016 is dat gerealiseerd en hebben we aan de afzetkant meer te bieden en kunnen we ons dus meer onderscheiden. Dat was het moment om ons te kandideren en naar buiten te treden.”

‘In deze contreien heerst toch vooral een mentaliteit van: doe maar gewoon, dan doen je al gek genoeg’

Kruijthoff doelt hierbij op mogelijkheid van Novifarm om zelf aardappelen te wassen en direct af te zetten aan de eindgebruiker. Zo levert Novifarm het hele jaar door de aardappelen aan snackbarketen Bram Ladage die meer dan dertig vestigingen in het westen van Nederland heeft. “Die samenwerking staat nu tot in de puntjes, eerder waren we niet tevreden en hadden we ook niet meegedaan.”

Het was niet vanzelfsprekend dat Novifarm mee zou doen aan de verkiezing, zegt venoot Dik Kruijthoff. Foto: Peter Roek
Het was niet vanzelfsprekend dat Novifarm mee zou doen aan de verkiezing, zegt venoot Dik Kruijthoff. Foto: Peter Roek

Overigens was het niet helemaal vanzelfsprekend dat Novifarm zou meedoen aan de verkiezing toen de samenwerking met Bram Ladage eenmaal stond. In een organisatie waar vijf akkerbouwbedrijven deel van uitmaken zijn natuurlijk verschillende meningen. “Hier in deze contreien heerst toch vooral een mentaliteit van: doe maar gewoon, dan doen je al gek genoeg,” aldus Dik Kruijthoff. “Het heeft wel intern wat overtuigingskracht gekost om iedereen zover te krijgen. Maar uiteindelijk wilden we toch allemaal wel meedoen.”

‘Blijven polderen’

Net als met alle andere belangrijke beslissingen worden die bij Novifarm gezamenlijk en in consensus genomen. “Consensus is belangrijk voor een bedrijf, anders zijn er altijd ‘verliezers’ en dat is niet goed voor de continuïteit van de onderneming. Verliezers willen altijd een keer hun gram halen en dan is de ratio in het nemen van beslissingen zoek. We moeten blijven polderen.”

Daarom zitten de vennoten van Novifarm ook een keer in de drie/vier weken om tafel om zaken door te nemen. Dat gaat heel officieel met een agenda en notulen, zoals het gebruikelijk is in het bedrijfsleven.

Ambassadeur van de sector

Dik Kruijthoff is blij met de titel Agrarisch Ondernemer van het jaar. “Met deze titel heb je een jaar lang de mogelijkheid om als ambassadeur van de akkerbouw op te treden, en zeker van de Hoeksche Waard. Met deze prijs krijgen we de kans onze producten verder onder de aandacht te brengen en ook om Bram Ladage een zetje te geven.”

De woordvoerder van Novifarm verwacht verder dat door de titel Agrarisch Ondernemer 2017 er meer deuren voor het bedrijf zullen opengaan en zij als akkerbouwvertegenwoordigers het belang van de sector goed voor het voetlicht kunnen brengen. “Zo willen we graag een bijdrage leveren aan het onderzoeksprogramma van de brancheorganisatie akkerbouw. Met een titel als deze heb je volgens mij net wat meer overtuigingskracht dan zonder. Ik zie de prijs vooral ook als een erkenning van buitenaf.”

Kijk voor meer informatie over de prijs, genomineerden en winnaars op www.agrarischondernemer.nl

Tegelijk ploegen bracht het idee

Het idee om te gaan samenwerken als akkerbouwers ontstond ergens in 2005. “Eigenlijk ontstond het idee door een simpele ontmoeting op het land”, zegt Dik Kruijthoff. “Arie Noordam was aan het ploegen en iets verderop deed zijn buurman Hendrik Visser hetzelfde. Er over nadenkend vonden Arie en Hendrik het maar idioot dat ze dat beiden tegelijk aan het ploegen waren. Dat moet slimmer en beter kunnen, dat kan toch ook met één trekker.”

In 2007 was Novifarm een feit. De eerste jaren werden vooral gebruikt om het machinepark te ‘rationaliseren’: er waren te veel dezelfde trekkers en kiepwagens, dat voegde niets toe. Daarnaast moest het bouwplan van beide bedrijven in elkaar vervlochten worden om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken.

Dat het tot 2009 duurde voor een volgend bedrijf (De Bruijne) toetrad, komt volgens Kruijthoff door de wat afwachtende houding van de boeren in de Hoeksche Waard. “De omgeving heeft de eerste jaren de kat uit de boom gekeken, maar de gewassen bleven er goed bijstaan. Dus uiteindelijk zijn er nog drie families aangehaakt.”

Na De Bruijne in 2009 traden in 2010 Kruijthoff en in 2012 Verhoeven toe. Daarmee groeide Novifarm sinds 2012 van ruim 300 hectare naar momenteel 770 hectare. Volgend jaar treedt een zesde bedrijf toe en groeit het areaal naar 820 hectare.

Laatste reacties

  • landboer

    Lijkt mij ook wel wat ,maar zal met koeien niet zo makkelijk gaan denk ik.

  • xw

    Inderdaad landboer, zal moeilijk worden met kippen/varkens/geiten/koeien.
    Een goed netwerk zal ook onontbeerlijk zijn, net zoals bij het uitdelen van koninklijke onderscheidingen. Zo werkt het nu eenmaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.