Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Akkerbouwer teelt tarwe voor de korenwolf

Akkerbouwer Simon Gemeni teelt ongeveer 20 hectare wintertarwe, die hij niet oogst. De tarwe is bedoeld om de korenwolf te helpen.

Gemeni (39) spuit bij Doenrade in Zuid-Limburg een perceel wintertarwe tegen onkruid. Het is de enige bespuiting die dit gewas krijgt. “Deze tarwe ga ik niet oogsten”, zegt Gemeni als hij van de trekker stapt. “Met dit perceel en nog diverse andere percelen, doe ik in totaal met ongeveer 20 hectare mee aan het beheerproject voor korenwolven.”

Gemeni heeft een akkerbouwbedrijf in Puth. Hij teelt suikerbieten, granen, snijmais, aardappelen en luzerne. Daarnaast houdt Gemeni zoogkoeien. Al ruim tien jaar beheert Gemeni korenwolfpercelen. Doel is een zo goed mogelijke leefomgeving voor de korenwolf te creëren. En dat lukt redelijk goed op de akkers rondom Puth-Munstergeleen en de Kollenberg in het naburige Sittard. Uit jaarlijkse tellingen blijkt dat zich hier de grootste populatie korenwolven van Zuid-Limburg bevindt.

Simon Gemeni doet mee aan een beheerproject voor korenwolven. - Foto: Guus Queisen
Simon Gemeni doet mee aan een beheerproject voor korenwolven. - Foto: Guus Queisen

Goede dekking van vegetatie essentieel

Een van de voorwaarden van het korenwolfbeheer is dat de akkerbouwer zijn tarwepercelen niet mag oogsten. Zo hebben de korenwolven lange tijd beschutting tegen natuurlijke vijanden, en hebben ze voldoende tijd een wintervoorraad aan te leggen. Daarnaast is een goede dekking van vegetatie essentieel om meerdere worpen mogelijk te maken.

Gemeni: “Dit jaar start op enkele percelen een proef om het graan te strippen en de rest van het gewas als beschutting te laten staan. Of dit lukt is nog de vraag. In Nederland is schijnbaar maar één graanstripper. Die moet dan wel op het juiste moment hier in Limburg beschikbaar zijn.”

Kostenbesparing

Omdat de uiteindelijke tarweopbrengst van de korenwolfpercelen voor Gemeni niet relevant is, beperkt hij de bemesting van deze percelen tot een kleine hoeveelheid stalmest, afkomstig van zijn zoogkoeien. De stikstofgift laat hij achterwege. Dat bespaart kosten.

In het kader van het korenwolfproject teelt hij op enkele percelen ook luzerne. De luzerne mag hij wel oogsten. Een deel gebruikt hij voor zijn eigen zoogkoeien, een ander deel verkoopt de akkerbouwer aan paardenliefhebbers.

Financiële compensatie

Het korenwolfbeleid, onderdeel van het agrarisch natuurbeheer, is een vrijwillige regeling. Afhankelijk van het gekozen beheer, ontvangen de deelnemende boeren een financiële compensatie per hectare.

Gemeni: “Ik maak lagere kosten, doordat ik het gewas minder of niet bespuit en geen bemesting geef. En ik bespaar op kosten voor de loonwerker. Afgaande op de actuele tarweprijs levert het korenwolfbeheer me een hoger saldo op dan als ik de tarwe zou oogsten.”

Laatste reacties

  • koestal

    ja, met voldoende subsidie lukt alles

  • spits761

    idd koestal,subsidie subsidie,subsidie.2500 tot 3000 per ha!!!Allemaal van belastingeld.Goed dat de onwetende burger niet beter weet anders was nederland te klein.Ze kunnen beter bezuinigen op de zorg en het onderwijs,bv nederland op zijn best,laat links regeren en je weet wie de rekening betaald,de hardwerkende belastingbetalende ondernemer.En niet jan platzak die heel het jaar met zijn hand op staat om te vangen!!!!!

  • Jan-Zonderland

    Over een paar jaar een korenwolven plaag met alle nadelige gevolgen. Maar er is dan niks tegen te doen omdat het beest beschermd is.

Of registreer je om te kunnen reageren.