Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Gros van de aardappelen verkocht rond € 25

Het gunstige weer met het aankomende voorjaar zorgt voor meer beweging op de aardappelmarkt. De prijzen op verschillende beurzen zakken iets, of blijven onveranderd.

Het gros van de Nederlandse transacties wordt voor € 25 per 100 kilo verkocht. Er worden minder transacties rond het prijsniveau van € 28 en € 29 gedaan.

Belgische prijs zakt

De vier grootste spelers op de aardappelmarkt in België hebben afgelopen week geen aardappelen gekocht, terwijl er meer aanbod is. Het Belgische Belgapom noteert voor het eerst sinds eind november € 1 lager voor Bintje op € 24 per 100 kilo. Ook de notering van Fontane en Challenger daalt met € 1 naar € 24 per 100 kilo. De verwachting is dat de markt de komende weken verder gaat dalen. De stemming is omgeslagen, mede doordat de industrie niet meer bijkoopt en eerst verplichtingen afhandelt.

In de Duitsland werd medio februari gesproken dat bij goed weer eind vorige week de eerste vroege aardappelen zouden worden gepoot. Het is gunstig pootweer. Hierdoor is de gedachte aanwezig dat de vroege aardappelen geen vertraging oplopen, waardoor de stemming op de markt omslaat.

Termijnmarkt omlaag

De termijnmarkt in Leipzig is de afgelopen twee weken ruim € 2 gedaald. De daling komt deels door de berichten over een mogelijke importheffing van Brazilië op voorgebakken frites. Begin februari stond de aardappelnotering voor het aprilcontract 2017 nog op € 26 per 100 kilo. De notering stond 16 februari fors lager op € 23,80 per 100 kilo.

De cashsettlementprijs daalde vorige week met € 0,20 naar € 25,40 per 100 kilo. De Nederlandse inbreng daalde het meest met € 0,44 naar € 24,94. De Duitse inbreng daalde met € 0,21 naar € 23,93. De Franse en Belgische inbreng bleef gelijk op respectievelijk € 26,70 en € 26,20. De cashsetllement is een gewogen gemiddelde van de verschillende landelijke beursnoteringen.

Prognose: licht dalende aardappelprijs.

Laatste reacties

  • flyingj

    Wat een negatief artikel, als de verwerkende industrie contracten naar voren haalt omdat ze geen zin hebben om 25 cent of meer willen betalen wil niet zeggen dat er meer aanbod is. Zodra de contracten op zijn zullen ze toch bij moeten kopen of anders de fabriek stil leggen. Dat zie ik niet snel gebeuren. Wat die paar vroege tafel aardappelen uit duitsland ermee te maken zie ik ook niet.
    Prognose: binnenkort stijgende prijzen!

  • info36

    Inderdaad geen ijzersterk artikel. De verwerking loopt 5% voor op vorig jaar en er zijn minder aardappelen dan toen. Goed pootweer? Het is nog winter!

Of registreer je om te kunnen reageren.