Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Griekenland is erg gul voor bietentelers

Tien lidstaten subsidiëren bietenteelt. Nederland doet dat niet. Griekenland is erg gul voor telers.

Coöperatie Cosun vindt dat er geen gelijk speelveld is in de suikersector in de EU. Dat komt omdat tien lidstaten hun bietentelers subsidie geven. Nederland doet dat niet. In het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) is afgesproken dat lidstaten steun mogen geven aan sectoren die het moeilijk hebben, tot een maximaal percentage van de directe betalingen.

De Commissie heeft 21 sectoren benoemd, waaronder de suikersector. Nederland geeft bijvoorbeeld steun aan de rundvlees- en schapensector. Andere lidstaten subsidiëren de teelt van zetmeelaardappelen of eiwitgewassen.

In 19 van de 28 lidstaten in de EU worden suikerbieten geteeld. Tien lidstaten geven jaarlijks samen € 174 miljoen aan hun bietentelers. Dat is gemiddeld € 406 per hectare suikerbieten. Het huidige GLB loopt van 2014 tot 2020.

Griekenland: kleinste areaal, meeste steun

De lidstaten die gebruik maken van de optie zijn Tsjechië, Griekenland, Spanje, Finland, Hongarije, Kroatië, Italië, Polen, Roemenië en Slowakije.

Griekenland is koploper met steun geven. In Griekenland stond vorig jaar slechts 5.100 hectare suikerbieten, verreweg het kleinste areaal in een lidstaat. De Griekse akkerbouwers krijgen gemiddeld € 980 per hectare bieten om de teelt rendabel te houden.

Polen betaalt in totaal het meest

Polen geeft als lidstaat het meeste geld aan de bietentelers, namelijk € 81 miljoen. Dat is omgerekend € 400 per hectare. Dat heeft de Poolse overheid slim gedaan, want bijna de helft van de suikerfabrieken in het land is eigendom van de overheid.

Nederlandse teler benadeeld

Cosun heeft gelijk dat nationale steun in andere lidstaten Nederlandse bietentelers benadeelt. Maar sommige lidstaten, zoals Polen en Italië, hebben al een flatrate. Nederland hanteert een overgangsregeling tot 2019, waarbij de hectaretoeslagen geleidelijk zakken naar het niveau van de flatrate. Dat extraatje hebben de Poolse en Italiaanse bietentelers niet.

Eén reactie

  • slatan

    Waarschijnlijk met onze Nederlandse steun worden de Grieken betaald, tja bedankt Koenders.

Of registreer je om te kunnen reageren.