Akkerbouw

Achtergrond 2100 x bekeken 1 reactie

Aardappelprijzen staan in beton gegoten

De aardappelmarkt blijft vast. Er zit geen verandering in de prijzen op de fysieke markt.

De prijzen bleven op de beurs in Emmeloord voor fritesgeschikte aardappelen gelijk op €23,50 tot €25 per 100 kilo (categorie 1). De overige fritesgeschikte aardappelen (categorie 2) die niet in Nederland, België of Duitsland worden verwerkt, vonden hun weg naar landen zoals Zwitserland en Spanje. Ook het Verenigd Koninkrijk neemt wat aardappelen af. Desondanks is de export te rustig om de prijs in beweging te krijgen.

Ook de Belgische markt houdt vast aan €25 per 100 kilo voor de verschillende fritesgeschikte rassen (Bintje, Fontane en Challenger). De stemming is flauw. Het aanbod is groter dan de vraag. Voor directe levering werden deze week weinig zaken gedaan in België, omdat de verwerkende industrie goed is ingedekt met contracten en eerdere aankopen.

Vaste prijzen

De fysieke aardappelprijzen in het buitenland staan muurvast. Dat is terug te zien aan de cashsettlementprijs die deze week onveranderd bleef op €25,60 per 100 kilo. De Belgische, Franse en Nederlandse inbreng bleef gelijk op respectievelijk €26,20, €26,70 en €25,63. Alleen de Duitse inbreng steeg met €0,15 naar €23,91. De cashsettlement is een gewogen gemiddelde van de verschillende landelijke beursnoteringen.

Termijnmarkt

De termijnmarkt in Leipzig is de enige aardappelnotering die een geringe beweging geeft in de markt. De aardappelnotering voor het aprilcontract 2017 bewoog vorige week heen en weer tussen €25,30 en €25,90 per 100 kilo, hoewel het handelsvolume aan de lage kant bleef met gemiddeld zo’n 30 verhandelde contracten per dag.

Prognose: vaste marktstemming.

Eén reactie

  • jop

    Dus niet

Of registreer je om te kunnen reageren.