Akkerbouw

Achtergrond

Weekexport uien blijft goed doorlopen

De export van uien kwam in de tweede week van november (week 45) met 28.760 ton hoger uit dan de week ervoor (week 44: 25.287 ton).

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het GroentenFruit Huis. De belangrijkste uienafnemer in week 45 was het Afrikaanse land Senegal, met ruim 5.300 ton uien.

Veel uien uitgevoerd naar Senegal

Senegal steekt er dit seizoen met kop en schouders bovenuit, vergeleken met de exportcijfers van voorgaande jaren. In totaal heeft het land tot en met week 45 ruim 110.612 ton uien geïmporteerd. Dat is een kwart van de totale uitvoer. Vergeleken met dezelfde periode in 2016 (88.972 ton) en in 2015 (73.390 ton) zijn flink meer uien naar het Afrikaanse land vervoerd.

Weekexport zou flink terug moeten lopen

Nederlandse exporteurs mogen vanaf 1 oktober tot aan de jaarwisseling 64.000 ton uien aan Senegal leveren. In week 39 tot en met week 45 is ruim 50.000 ton uien in Senegal aangekomen. Senegal heeft daarmee 80% van uienquotum al vervuld. Wat betekent dat de weekexport flink terug zou moeten lopen in de laatste weken van het jaar naar zo’n 2.000 ton per week. De gemiddelde weekexport naar Senegal ligt dit seizoen op 6.500 ton.

Naast Senegal nemen Ivoorkust, Groot-Brittannië en Maleisië een groot gedeelte van de uienexport voor hun rekening.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.