Akkerbouw

Achtergrond laatste update:15 dec 2017

Veel aardappelen in opslag kampen met rot

De aardappelen in opslag zijn niet allemaal van uitstekende kwaliteit. De North European Potato Growers (NEPG) meldt dat in Frankrijk, België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland bewaarproblemen en rot in bewaaraardappelen voorkomen.

Ook Delphy-specialisten zien in hun klantenkring diverse partijen die ogenschijnlijk gaaf en droog zijn ingeschuurd, maar waarvan na 4 à 5 weken diverse knollen toch gingen rotten. Het Belgische aardappelinstituut PCA meldt dat enkele partijen Bintje vervroegd zijn afgeleverd, omdat ze onhoudbaar bleken. In Challenger, Fontane en Lady Anna dook vaak rot op na enkele weken bewaren. De situatie lijkt vandaag enigszins gestabiliseerd, maar de lekkende knollen zijn nog niet alle ingedroogd.

De NEPG raamt de EU-5 oogst op 29,339 miljoen ton. In combinatie met te natte probleempercelen die niet meer gerooid worden, raamt de NEPG de uitval op circa 5%. Minus 5% uitval is de oogst nog steeds 27,87 miljoen ton, ruim boven het vijfjarig gemiddelde.

Mindere vooruitzichten op hogere prijzen

Volgens NEPG zijn de vooruitzichten op hogere prijzen niet zo goed. ‘Aardappelverwerkers hebben geleerd van 2014. Partijen met kwaliteitsproblemen worden nu geschoond en alsnog verwerkt, omdat de verwerkers geen zin hebben om net als in 2014 te veel goedkope aardappelen te morsen, en aan het eind duur aardappelen bij te moeten kopen. Wel zijn er kansen voor bepaalde rassen. Eens in de zoveel jaar heeft Agria problemen. Dit is zo’n jaar. Wie goede Agria’s heeft aan het eind van het bewaarseizoen, zou een plusje kunnen vangen’, aldus de NEPG.

Of registreer je om te kunnen reageren.