Akkerbouw

Achtergrond 1296 x bekeken

Uienprijs gaat iets omhoog

De beurs in Emmeloord noteert voor uien 30% grof € 0,25 hoger op € 5 tot € 6,50 per 100 kilo.

Voor uien 60% grof is € 0,50 hoger genoteerd op € 6 tot € 8 per 100 kilo. Het prijsniveau van uien 60% grof komt daarmee in de buurt van vorig jaar. Sorteerders in het zuidwesten zijn verbaasd hoe makkelijk telers uien meegeven. In het zuiden zitten meer uien van mindere kwaliteit. In het noorden uit zware kleigronden niet alles is gerooid. Telers met goede kwaliteit uien in de bewaring, mooi van kleur, laten partijen minder makkelijk los.

De vraag naar kleinere maatsorteringen is wat aangetrokken de laatste weken, mede omdat veel uien naar Afrika gaan. Er wordt door verschillende verwerkers en exporteurs wat bijgekocht om de voorraad aan te vullen, want de vraag blijft vlak voor kerst prima doorlopen. Kleinere verwerkers en verpakkers draaien rond de feestdagen iets minder hard. Grotere verwerkers draaien goed door.

Export blijft flink

De export wordt ietsje minder omdat het quotum van Senegal afloopt, maar de totale afzet is nog steeds flink. De belangrijkste vraag komt nog steeds vanuit Afrika. De verwachting onder exporteurs is dat na de jaarwisseling een nieuw quotum wordt afgegeven, maar de vraag is hoe hoeveel. De afzet naar Azië loopt prima door.

Prognose: prijshoudende stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.