Akkerbouw

Achtergrond

Russische tarwe zet de prijs

De noteringen van tarwe op de termijnmarkt in Parijs schommelen rond € 160 per ton voor het eerst aflopende contract.

De internationale noteringen blijven onder druk staan, want de concurrentie op de exportmarkt is sterk.

Gunstige roebel

De wisselkoers van de Russische roebel is gunstiger dan de euro ten opzichte van de dollar. Russische tarweprijzen bleven vorige week vrijwel gelijk. Prijzen voor Russische tarwe met een eiwitgehalte van 12,5% voor levering december in het Zwarte Zeegebied stegen wel iets naar $ 191 per ton, exclusief transportkosten.

Rusland heeft dit seizoen een recordproductie van zo’n 83 miljoen ton tarwe. En doordat de winter nog niet voor vertragingen in transport zorgt, wat vaak in november al het geval is, blijft de uitvoer goed doorlopen. Rusland heeft bekend gemaakt dat ze meer zullen investeren in spoorwegen om de doorstroom in de toekomst te verbeteren. Het Russische marktbureau Ikar voorspelt dat het exportvolume van Rusland kan oplopen naar 35,3 miljoen ton. Het Amerikaanse landbouwministerie gaat in het laatste Wasde-rapport van november nog uit van een Russische tarwe exportvolume voor seizoen 2017-’18 van 33 miljoen ton.

Graanmarkt kijkt vooruit naar uitzaai

De graanmarkt kijkt ondertussen wat verder vooruit naar de uitzaai. De voorraden zijn al hoog en bij goede opbrengsten in het volgende seizoen blijft de druk op prijzen staan.
Tarweprijzen dalen zowel in Amerika als Frankrijk verder onder de kostprijs. Op de lokale markt in Nederland zijn de prijzen stabiel tot licht herstellend. Het enige puntje van verlichting voor de tarweprijzen in de wereldmarkt is Australië, waar de productie wederom naar beneden wordt bijgesteld. Zware regenval vertraagt de oogst.

Prognose: rustige graanmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.