Akkerbouw

Achtergrond

Aviko Potato aflandpool betaalt € 72,92 per ton

De poolprijs van de Aviko Potato-aflandpool komt uit € 72,92 per ton. Dat heeft de Aardappel Telers Commissie (ATC) van Aviko Potato bekendgemaakt.

De prijs geldt voor de rassen Zorba, Miranda, Agria, Victoria, Innovator en Lady Amarilla voor week 36 tot en met week 44. Voor vroegleveringen in week 35 en 34 geldt een bonus van respectievelijk € 2,50 en € 5 per ton. In week 35 bedraagt de poolprijs van deze rassen dus € 75,42 per ton en in week 34 € 77,92 per ton. Voor het ras Fontane geldt een € 5 per ton lagere poolprijs dan voor de andere af-landrassen. Fontane bracht in de weken 36 tot en met 44 € 67,92 per ton op. Dit is beduidend lager dan vorig jaar toen rond de € 170 per ton werd genoteerd, maar wel hoger dan voor oogstjaar 2014 toen de poolprijs afhankelijk van de poolvorm en ras tussen de € 53 tot € 60 per ton uitkwam.

Aardappeloogst 2017: hogere opbrengst dan verwacht

Aardappeloogst 2017 kenmerkte zich door een fors hogere opbrengst dan verwacht. De gemiddelde opbrengst per hectare was 13 ton hoger dan in oogstjaar 2016. Bovendien zijn de aardappelen veel grover gegroeid dan gemiddeld. De af-landpool had hierdoor te maken met een veel groter volume dan aanvankelijk ingeschat.

Het grote aanbod aan af-landaardappelen zette de markt onder druk terwijl er nauwelijks extra export op gang kwam. De prijzen bleven daardoor een op stabiel laag niveau. Ondanks het veel grotere aanbod én de forse druk op de markt, wist de poolcommissie een duidelijk hoger resultaat neer te zetten dan de dagprijs. Dat komt mede doordat een bepaald poolvolume al voor de oogst is voorverkocht. Ter vergelijking: De gemiddelde beursnotering in Emmeloord lag op € 45 terwijl Belgapom gemiddeld € 42,22 noteerde.

Af-landpool Aviko Potato sinds 2012 fors gegroeid

De af-landpool van Aviko Potato is sinds de oprichting in 2012 met meer dan 50% in omvang gegroeid. De groei van de pool is volgens Jan van Kempen, voorzitter van de ATC van Aviko Potato, het bewijs dat de telers behoefte hebben aan deze afzetvorm. Het teeltgebied van de aardappelen strekt zich grofweg uit van de zuidoostelijke zandgronden tot het noordoosten van Nederland. De aardappelen zijn over het algemeen minder geschikt voor lange bewaring. Bovendien beschikken de telers veelal niet over geschikte opslagruimte om de aardappelen lang te bewaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.