Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelteelt voor vlokken past bij bedrijf

Roelof Vos heeft in enkele jaren een bloeiend akkerbouwbedrijf opgebouwd, met vooral veel vlokkenaardappelen voor Aviko Potato in het bouwplan.

Aardappelverwerker Aviko Potato meldde onlangs het areaal pureeaardappelen in het zetmeelgebied met 15% te willen uitbreiden. Volgens de aardappelverwerker is de vlokkenteelt interessanter dan aardappelen voor zetmeel, vanwege het hogere saldo en de snelle uitbetaling na levering. Roelof en Annemieke Vos in Dalerveen telen 150 hectare aardappelen, waarvan 75 hectare vlokkenaardappelen voor Aviko-Rixona, 25 hectare Fontane fritesaardappelen op contract bij handelaar Abbink, 25 hectare vrije aardappelen en 25 hectare zetmeelaardappelen voor Avebe.

Roelof (49) en Annemieke Vos (43) hebben in maatschap een gemengd bedrijf met 280 stuks jongveeopfok en akkerbouw in het Drentse Dalerveen. Het bouwplan bestaat uit 150 ha aardappelen (vlokken, zetmeel en frites), 35 ha bieten, 15 ha mais en 15 ha gras. De grond is zand- en dalgrond. Het stel heeft twee kinderen, zoon Stijn (9) en dochter Marit (15), die ook bijspringt op het gezinsbedrijf. Het bedrijf heeft twee vaste medewerkers in dienst. - Foto's: Ronald Hissink
Roelof (49) en Annemieke Vos (43) hebben in maatschap een gemengd bedrijf met 280 stuks jongveeopfok en akkerbouw in het Drentse Dalerveen. Het bouwplan bestaat uit 150 ha aardappelen (vlokken, zetmeel en frites), 35 ha bieten, 15 ha mais en 15 ha gras. De grond is zand- en dalgrond. Het stel heeft twee kinderen, zoon Stijn (9) en dochter Marit (15), die ook bijspringt op het gezinsbedrijf. Het bedrijf heeft twee vaste medewerkers in dienst. - Foto's: Ronald Hissink

Op eigen grond teelt Vos met resistente zetmeelrassen in een rotatie van 1 op 2, de fritesrassen en de minder resistente rassen als Donald en Novano teelt hij in een 1 op 4-rotatie op ruilgrond.

Splinternieuwe bewaarschuur voor 4.000 ton

Het bedrijf van Vos net buiten Dalerveen straalt nog nieuwheid uit. Een modern vrijstaand nieuwbouwhuis van enkele jaren oud, met ernaast een grote ligboxenstal, werktuigenberging en, enkele weken terug opgeleverd, een spiksplinternieuwe bewaarschuur voor 4.000 ton aardappelen. In één cel van 2.000 ton liggen zijn eigen vlokken- en fritesaardappelen, de andere cel van 2.000 ton heeft hij vooralsnog verhuurd aan Aviko Potato. Het plan is dat hij op termijn de volledige opslag zelf benut.

Ondernemer begon als parttime boer

Vos was lange tijd parttime boer. Zijn vader had een klein gemengd bedrijf aan de overkant van de weg, met melkkoeien en wat aardappelen voor Avebe. Vos werkte mee op het bedrijf, maar had er altijd een baan bij. Eerst als proefveldmedewerker bij het HLB, later als postbode en zzp‘er. Vos had altijd de ambitie fulltime boer te worden.

Vader Vos was een echte praktijkman voor wie uitbreiding niet de eerste prioriteit had, terwijl Roelof in de basis meer ondernemer dan praktijkman is.

Roelof Vos controleert zijn aardappelen in zijn nieuwe bewaarschuur.
Roelof Vos controleert zijn aardappelen in zijn nieuwe bewaarschuur.

In 2007 deed zich de kans voor om beide woonhuizen te verkopen, en een volledig nieuw bedrijf op eigen grond aan de overkant van de weg te realiseren. Roelof kreeg voor die plannen volledige support van zijn ouders. Dat jaar contracteerde Vos ook voor het eerst aardappelen voor Aviko-Rixona. Zeker in de eerste jaren betaalde Aviko veel hogere prijzen dan Avebe. De brutoprijs lag altijd zo’n 2 cent hoger dan Avebe uitbetaalde. Op 75 hectare komt dat neer op zo’n € 70.000 bruto. Toch serieus geld.

Vlokkenteelt past bij bedrijf

Hoeveel euro netto vlokkenaardappelen meer opbrengen dan zetmeelaardappelen, vindt Vos lastig te duiden. Zo zijn bij Avebe de transportkosten verdisconteerd in de aardappelprijs en is de Aviko-prijs franco fabriek. Ook laadt Avebe de aardappelen en moet je de vlokkenaardappelen zelf met eigen inschuurapparatuur opladen. Bepaalde pureerassen, zoals Donald en Novano, geven weer hogere hectareopbrengsten dan de specifieke hoogresistente zetmeelrassen.

Vlokkenaardappelen hebben een iets hoger saldo dan zetmeelaardappelen, maar vergen ook meer arbeid, waaronder het opladen.
Vlokkenaardappelen hebben een iets hoger saldo dan zetmeelaardappelen, maar vergen ook meer arbeid, waaronder het opladen.

Vlokkenteelt biedt personeel jaarrond boeiend werk

De vlokkenteelt vergt daarentegen meer arbeid. Dit zou als een nadeel voor vlokkenaardappelen uitgelegd kunnen worden, maar is bij Vos juist een grote reden dat de vlokkenteelt beter past dan zetmeelaardappelen. Vos heeft twee vaste medewerkers in dienst, waar hij erg tevreden over is. Personeel op het bedrijf is noodzaak, omdat door lichamelijk ongemak Vos moeilijk langdurig trekkerwerk kan volhouden. “Het vinden van gemotiveerd, goed gekwalificeerd personeel is lastig. Je moet de jongens jaarrond boeiend werk kunnen bieden, om ze te houden.”

Het bedrijf verricht daarom spuitwerk in loonwerk voor derden en hij verzorgt zelf het transport van de vlokkenaardappelen naar de fabriek met een eigen vrachtwagen met oplegger.

Bellen in transporttijd

Vos rijdt vaak zelf tweemaal daags een vracht naar Warffum. Tijdens het rijden heeft hij genoeg tijd voor belletjes naar zakelijke contacten en aansturen van het bedrijf. Aviko betaalt een vergoeding voor transport. “Daar word je niet rijk van, maar het is leuk erbij.” Door zelf de aardappelen te vervoeren, kan het rooien elke dag doorgaan. “Je hoeft niet te wachten of je tijdens mooie rooiomstandigheden vrachtwagens gegund worden door de verwerker.”

De vrachtwagen met vlokkenaardappelen is geladen. Medewerker Frank Weerink draait het dekzeil erover. Vos rijdt vaak zelf tweemaal daags een vracht naar Warffum. Tijdens het rijden gaan de zaken door: hij heeft genoeg tijd voor belletjes.
De vrachtwagen met vlokkenaardappelen is geladen. Medewerker Frank Weerink draait het dekzeil erover. Vos rijdt vaak zelf tweemaal daags een vracht naar Warffum. Tijdens het rijden gaan de zaken door: hij heeft genoeg tijd voor belletjes.

Zetmeelaardappelen blijven

Hoewel Vos de afgelopen jaren vanwege de lage uitbetalingsprijzen zijn areaal zetmeelaardappelen wat had afgebouwd, stoot hij de zetmeelaardappelen niet af. De verschillende afzetmogelijkheden maken zijn bedrijf flexibeler. “Daarbij, Avebe is op de goede weg en betaalt steeds hogere prijzen. Dat is een goede zaak. Een goede zetmeelaardappelprijs noopt Aviko ook de contractprijzen voor vlokkenaardappelen te verhogen.” De record prestatieprijs van Avebe vorige maand zorgt ook voor een kleine trendbreuk op Vos zijn bedrijf. Komend jaar gaat hij namelijk meer zetmeelaardappelen voor Avebe telen. Afgelopen jaren had hij aandelen geparkeerd staan, maar deze worden komend jaar wel geactiveerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.