Akkerbouw

Achtergrond

Redelijk handelsseizoen voor Franse aardappelen

De Franse aardappelhandel heeft een redelijk goed handelsseizoen achter de rug. In het jaar tot eind juli werd ruim 1,6 miljoen ton verscheept, dat is nog geen vol procent meer dan een seizoen eerder en nog altijd 4% onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Maar door de hogere prijzen leverde die export met € 468,7 miljoen wel een goede 7% meer op.

Dat het met het seizoen nog goed is gekomen, is vooral te danken aan de laatste paar maanden. Zo lag de uitvoer van Franse aardappelen in juli met 61.300 ton voor bijna € 13,3 miljoen, zowel in tonnage als in waarde, een kwart hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De Fransen kunnen de laatste tijd niet alleen weer meer aardappelen kwijt aan Spanje (altijd al de grootste afnemer), maar ook neemt Oost-Europa na een paar zwakke jaren weer meer af.

Over het hele seizoen gezien kwam de export naar Spanje uit op 542.300 ton, dat is 12% meer dan een jaar eerder. Daarnaast namen de Belgen volgens Franse bronnen 361.600 ton af, waarmee België voor het eerst de op één na grootste buitenlandse klant werd. Het aardappelschap CNIPT tekent daarbij aan dat de Belgische douane anders omgaat met Franse aardappelen voor de verwerkende industrie en daardoor aan die kant uitkomt op een invoer van maar liefst 967.000 ton.

Italië verdrongen naar derde plaats

In het CNIPT-overzicht is Italië nu verdrongen naar de derde plaats met 242.800 ton, dat is 27% minder dan in het seizoen 2015-‘16. Het Franse schap schrijft dat toe aan de scherpe concurrentie vanuit Duitsland op de Italiaanse markt. Duitse leveranciers kunnen hun waar daar tot € 100 per ton goedkoper aanbieden dan de Fransen. Verder komt ook Portugal met 141.300 ton Franse aardappelen nog boven de 100.000 ton uit.

Onder de kleinere buitenlandse afnemers was ons land in het afgelopen seizoen de grootste met 48.500 ton, een derde meer dan een jaar eerder. De export naar Nederland heeft daarmee die naar Duitsland ingehaald, want dat nam met 31.600 ton af, wel 5% meer dan het vorige seizoen. CNIPT tekent daarbij aan dat Duitsers vooral hoogwaardige Franse aardappelen voor specifieke culinaire toepassingen wensen.

Britten kleinere klant geworden

Groot-Brittannië kwam niet verder dan 31.600 ton, weer 19% minder dan een jaar eerder en ver verwijderd van de ruim 200.000 ton die de Britten kochten na de rampzalig verlopen eigen oogst van 2013. Inmiddels zijn de Britten voor de Fransen ook weer een kleinere klant geworden. Volgens het Franse schap komt dat vooral door de koersstijging van de euro tegenover het Britse pond na Brexit, waardoor aardappelen vanaf het vasteland niet meer kunnen concurreren tegen eigen Brits aanbod. Daarnaast spreekt het CNIPT echter ook ‘van rigoureuze pogingen van telers en verwerkers in Groot-Brittannië om sorteerverlies zo laag mogelijk te maken’.

Tenslotte de Oost-Europese landen. Deze kwamen samen uit op 68.700 ton Franse aardappelen; ondanks een inhaalslag aan het eind van de handelsperiode, toch het laagste niveau sinds 2012-‘13.

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.