Akkerbouw

Achtergrond

Graanovervloed drukt prijzen

De graanmarkt is rustig, omdat calamiteiten ontbreken. De wereld heeft dit seizoen genoeg graan, onderstreepte ook het USDA nog eens in de Wasde-prognose.

De graanmarkt neemt een afwachtende houding aan. Dat is slecht nieuws voor de telers, want de prijzen zijn laag en dat zullen ze voorlopig wel even blijven. Er zijn op dit moment geen calamiteiten in het weer, om de graanprijzen op te drijven. Het noordelijk halfrond heeft een overvloedige graanoogst achter de rug. En de inzaai van wintergraan loopt nergens volledig spaak.

Op het zuidelijk halfrond is de oogst begonnen. De opbrengsten in Zuid-Amerika zien er best goed uit. Alleen Australië verwacht door droogte veel minder te oogsten. Maar dat is bij lange na niet erg genoeg om de graanmarkt uit evenwicht te brengen. Daarom is graan zo goedkoop.

Overvloed aan graan in de wereld

De Wasde-prognose van vorige week donderdag, van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA), onderstreepte nog eens de overvloed aan graan in de wereld. Het USDA verwacht aan het eind van 2017-‘18 een tarwevoorraad in de wereld van 268 miljoen ton. Dat is een record. Ondanks het grote aanbod staat de prijsindex voor tarwe van de International Grains Council op 178 punten. Dat is de hoogste index in anderhalve maand en 13% hoger dan een jaar eerder.

Bij mais past het USDA de prognose wel aan. De wereldproductie wordt 5 miljoen ton hoger ingeschat dan in oktober en de consumptie 2 miljoen ton hoger. Daardoor groeien de maisvoorraden naar 204 miljoen ton.

USDA vooral positief over VS

Het USDA is vooral positief over de opbrengsten in de Verenigde Staten. De productie in de VS groeit naar 370 miljoen ton. Dat is ruim 7 miljoen ton meer dan in oktober werd geschat. De eindvoorraad van 63 miljoen ton in de VS was in dertig jaar niet zo groot. Hierdoor zakte de notering van het eerstaflopende maiscontract (december 2017) op de termijnmarkt in Chicago donderdagavond naar $ 3,415 dollar per bushel (€ 107 per ton). Dit maiscontract is nog nooit zo goedkoop geweest. Vrijdag steeg de maisprijs in Chicago iets. Op de wereldmarkt noteert de IGC een prijsindex voor mais van 163 punten. Dat is 9% lager dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.