Akkerbouw

Achtergrond

Gerstprijs hoger dan vorig jaar

De gerstprijs zit in de lift, maar ligt nog wel altijd beduidend onder een gemiddeld niveau.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert deze week € 168 per ton gerst, franco Rotterdam geleverd. Dat is de hoogste prijs in bijna twee jaar. Vorig jaar rond deze tijd noteerde gerst € 157. Maar gerst is nog wel goedkoop vergeleken met andere jaren. De gemiddelde gerstprijs van de vijf voorgaande jaren ligt rond € 189. De gerstprijs ligt dus nog wel € 21 onder het vijfjarige gemiddelde voor half november.

Ook op de wereldmarkt is gerst beter geprijsd dan vorig jaar. De International Grains Council (IGC) publiceerde dinsdag 14 november voor gerst een prijsindex van 196 punten (100 = prijs januari 2000). De index is berekend op basis van vijf noteringen verspreid over de wereld. Het is de hoogste prijsindex sinds juli 2015.

Wereldwijd minder gerst geoogst

Gerst is minder goedkoop dan vorig seizoen omdat de wereld minder oogst. De IGC verwacht voor dit seizoen 2017-‘18 een gerstoogst van 143 miljoen ton. Dat is bijna 5% minder dan vorig seizoen. Vooral de grote exporteurs Canada en Australië hebben veel minder gerst van de akkers gehaald. In Canada bleef de oogst steken op 7,3 miljoen ton. Dat is 18% minder dan vorig seizoen. In Australië is de productieval nog groter. Daar kelderde de gerstopbrengst met 40% naar 8 miljoen ton.

Dat de gerstprijs ondanks de kleine oogst toch laag blijft, komt door het grote graanaanbod in de wereld. De IGC verwacht voor dit seizoen een graanproductie van 2.075 miljoen ton. Die blijft weliswaar achter bij het graanverbruik van 2.104 miljoen ton. Daardoor krimpen de graanvoorraden in de wereld dit seizoen naar 493 miljoen ton. Maar dat is nog altijd de één na grootste graanvoorraad ooit in de wereld. Dat blijft de komende maanden op de graanprijzen drukken.

Prognose: gerstprijs is vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.