Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelrassenshow primeur voor coöperatie ZAP

De Nederlandse pootgoedhandelshuizen presenteren deze week hun aardappelrassen aan de afnemers. Voor coöperatie ZAP is het de eerste keer.

De Noord-Hollandse coöperatie ZAP beleefde dit jaar twee primeurs. In februari deed de coöperatie zijn eerste overname in het 104-jarige bestaan. Toen werd aardappelkweekbedrijf Semagri gekocht van oprichter Lammert Buwalda. En deze week houdt de coöperatie voor het eerst in de geschiedenis een rassenshow. Semagri deed dat al wel, maar voor ZAP is het een primeur. De Nederlandse pootgoedhandelshuizen houden deze week allemaal tegelijk hun rassenshows om zoveel mogelijk buitenlandse bezoekers te trekken.

Nu ook zetmeelrassen

ZAP is een kleine coöperatie in Noord-Holland met 33 leden. Semagri voegt wat toe aan ZAP, zegt directeur Gerard de Geus tussen de kisten uitgestalde aardappelen. “Deze rij kisten zijn allemaal rassen voor de zetmeelaardappelteelt. Die komen van het kweekbedrijf Sloots in Eenrum. ZAP had vóór de overname van Semagri geen zetmeelrassen in het assortiment.”

Gerard de Geus, directeur van coöperatie ZAP. - Foto: Ruud Ploeg
Gerard de Geus, directeur van coöperatie ZAP. - Foto: Ruud Ploeg

ZAP groeit behoorlijk door de overname, zegt De Geus. “De coöperatie verhandelde ongeveer 900 hectare pootaardappelen. Dat groeide naar 1.300 hectare. We verhandelen nu bijna twintig rassen, waarvan de meeste monopolierassen zijn.”

Verwachte groei

De zetmeelrassen van Semagri worden verkocht in Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden. Andere Semagri-rassen gaan ook naar Oost-Europa en Italië, zegt De Geus. “ZAP verkoopt vooral pootaardappelen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Onze afzetmarkten zijn aanvullend voor beide partijen. ZAP verkocht vorig jaar 4.500 ton pootgoed aan Egypte en 3.000 ton aan Marokko. We verwachten een verdere groei.”

ZAP teelt ongeveer 3% van het Nederlandse pootgoedareaal en is daarmee een kleine speler. Nieuwe rassen komen van zelfstandige kwekers, waar ZAP mee samenwerkt. Het veredelen van gewassen wordt voor de grote bedrijven steeds kostbaarder door toepassing van technieken als merkers en DNA-analyses. Dit vergt grote investeringen, waardoor sommige analisten een consolidatie verwachten in de aardappelveredeling.

Kleine veredelaar

De Geus verwacht geen grote verschuivingen. “Er blijft ruimte voor de kleine veredelaars met hun vakmanschap en hun gevoel voor de afzetmarkten. Voor ZAP zelf is het de uitdaging onze rassen groter te maken. Ons grootste tafelaardappelras is Anaïs met 50 hectare pootgoed. Andere rassen willen we ook laten groeien naar die omvang. Van de zetmeelrassen hadden we dit jaar 260 hectare. Dat groeit volgend jaar verder naar 350 tot 400 hectare.”

Of registreer je om te kunnen reageren.