Akkerbouw

Achtergrond laatste update:11 nov 2017

Aardappelhandel voorlopig zo dood als een pier

Er zit voorlopig geen muziek in de aardappelhandel. Een overaanbod leidt ertoe dat kopers geen enkele moeite hoeven te doen om grondstof te verzamelen. Sterker, ze worden bedolven onder het aanbod.

Bij de afname van de aardappelcontracten krijgen de fabrieken meer dan voldoende meeleveraardappelen aangeboden. Daarnaast zijn er ook partijen met kwaliteitsproblemen, die ook nog eens op de markt drukken.

Kortom: het blijft op dit moment een zeer moeizame markt. Dit is ook af te lezen van de prijzen die voor vrij product worden betaald. Een teken aan de wand is dat de beurs in Emmeloord al weken geen notering voor af land kan noteren, vanwege een gebrek aan gedane zaken. Ook Belgapom voegt zich nu in deze categorie. Ook vanuit België komt daarmee een belangrijk signaal dat er op dit moment geen markt is voor vrije aardappelen.

Toch worden er ondertussen heel veel aardappelen verwerkt. Bovendien is het prijsniveau waarvoor aardappelen eventueel kunnen worden gekocht zo laag, dat dit een aanzuigende werking vanuit de exportbestemmingen moet hebben. Op den duur kan dit voor enige verbetering in de markt leiden. De aardappeltermijnmarkt laat dit nog niet zien. De aprilnotering op de termijnmarkt is inmiddels gezakt tot onder de € 5 per 100 kilo. Deze prijsontwikkeling geeft aan dat er weinig vertrouwen is in kostendekkende prijzen op langere termijn.

Prognose: flauwe markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.