Akkerbouw

Achtergrond

Weinig interesse in uien met grauwe kleur

De telersprijzen blijven over de gehele linie redelijk stabiel.

Op de beurs in Emmeloord is voor uien 30% 25 cent lager genoteerd op € 4,50 tot € 6 per 100 kilo. Voor uien 60% grof wordt 25 cent hoger genoteerd op € 5 tot € 8,50 per 100 kilo. Opvallend is dat de bandbreedte toeneemt, voornamelijk door kwaliteitsverschillen. Voor goede kwaliteit wordt prima betaald. Uien van lichte gronden worden door het natte weer grauwer van kleur. Hierdoor past de handel voor deze partijen en daalt de onderkant van de noteringen.

Meer exportactiviteit

Het natte weer zorgt wat voor wat fusarium- en witrotproblemen, maar de schade daarvan in de bewaring is nog niet goed in te schatten. Goed ventileren is daarom belangrijk.

De uienmarkt is deze week wat levendiger. Er worden meerdere boten geladen met bestemming Senegal. Het door Senegal afgegeven importquotum loopt over de maanden oktober tot en met december. Eerder werd gedacht dat het quotum werd afgegeven vanaf 1 september tot 1 december. Het lijkt er grofweg op dat zo’n 65.000 ton uien tot aan begin oktober zijn uitgevoerd naar Senegal. Dat betekent dat inclusief het importquotum tot aan de jaarwisseling zo’n 130.000 ton uien naar Senegal kunnen. Vorig jaar ging na de jaarwisseling nog bijna 36.000 ton uien naar Senegal. Daarvan uitgaande lijkt Senegal dit seizoen te mikken op een totale uienaanvoer van 170.000 ton voor seizoen 2017-’18.

De extra speling grijpen exporteurs naar Afrika aan om nog agressiever uien te verschepen. Zij zien meer mogelijkheden, waardoor de handel wat vlotter loopt. Aan de andere kant zien ze exportmogelijkheden, omdat het behoorlijk nat is in Oost-Europa.

Verschillende sorteerders zijn deze week goed voorzien van werk.

Prognose: rustige stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.