Akkerbouw

Achtergrond

Teelt verduurzamen met behulp van big data

Sensoren, drones en gps-gestuurde machines produceren data die de boer moeten helpen, maar dat gaat Eric Dortmans (48) niet ver genoeg.

Dortmans teelt vollegrondsgroente, suikerbieten en korrelmais op 70 hectare in Vorstenbosch en houdt zich bezig met IT en big data. Sinds 2015 is hij bezig met het opzetten van een systeem dat de weelde aan data van de akkers kan duiden. Met het doel om de teelt te verduurzamen, minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken en de opbrengst te verhogen.

Met drone beter inzicht in je veld

“Met een drone heb je sowieso beter inzicht in je veld. Even 5 minuten over het veld vliegen en je ziet wat de zwakke plekken in een perceel zijn”, ervaart Dortmans op zijn akkerbouwbedrijf.

Ook dankzij bodemsensoren en gps komen er op de computer van Dortmans tonnen aan gegevens over zijn percelen binnen.

Bodemtemperatuur, vochtigheid, en alles op verschillende punten en verschillende dieptes. Ook de oogst wordt gedetailleerd bijgehouden. “Waardevolle data, maar ze zijn lastig te vergelijken”, merkte de groenteteler al in 2015.

Per perceel toestand bodem en groei gewas in beeld

Eric Dortmans is aangesloten bij de coöperatieve telersvereniging De Schakel. Ook deze telers zien toekomst in het gebruik van big data en smart farming. Om dit mogelijk te maken, werkt Dortmans aan een systeem, in samenwerking met IT-bedrijf Just-BI en softwarebedrijf SAP.

In de online applicatie is het mogelijk om per perceel de toestand van de bodem en de groei van het gewas in kaart te brengen. Uit deze informatie kunnen taakkaarten voor gps-gestuurde machines komen. Daarvoor hoeft de akkerbouwer de deur niet meer uit: “In principe kan ik alles volgen op 6 monitors.”

“In principe kan ik alles volgen op 6 monitors.”

Ook bij smart farming is boerenverstand nodig

Dat betekent niet dat de boer nooit meer in het veld hoeft te zijn. “Aan de voorkant meten wat je moet spuiten en dat dan niet meer controleren, dat is geen smart farming. Je moet als boer wel je boerenverstand blijven gebruiken en niet blindelings afgaan op de adviezen die een systeem je geeft”, vindt Eric Dortmans.

De consument wil steeds meer weten over de producten die op z’n bord liggen. Ze willen weten uit welk gebied hun eten komt, welke bestrijdingsmiddelen er zijn gebruikt. Door de ontwikkeling van slimme systemen kan dat per potje groente in kaart worden gebracht.

De vraag naar transparantie komt vanuit de consument en de detailhandel. “Alleen met transparantie van onze producten kunnen we de concurrentie van onder andere Noord-Frankrijk voorblijven. Zonder deze transparantie besta ik over 5 jaar niet meer”, voorziet de akkerbouwer. “Daarom hou ik mij er nu al mee bezig, en steek ik er veel tijd in. Maar dan moet het mij ook wel iets opleveren”, vindt Dortmans.

“Aan de voorkant meten wat je moet spuiten en dat dan niet meer controleren, dat is geen smart farming. Je moet als boer wel je boerenverstand blijven gebruiken en niet blindelings afgaan op de adviezen die een systeem je geeft”, vindt Eric Dortmans.

Maak kans op € 5.000 aan prijzen!

Het Innovatiefonds van Boerderij en ForFarmers stimuleert boeren om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen, onder andere door tweemaal per jaar winnende innovaties financieel te ondersteunen, zodat deze verder kunnen worden ontwikkeld. Heeft u ook wel eens zo’n goed idee? Meld uw innovatie dan hier aan!

Of registreer je om te kunnen reageren.