Akkerbouw

Achtergrond

Maisprijs zakt verder

De maisprijs daalt doordat de eindvoorraad in de VS, waar het meeste mais wordt geteeld, groeit. Tarwenoteringen bewogen afgelopen week niet veel.

De maisoogst gaat door. Hoewel de Amerikaanse maisoogst met zo’n 25 miljoen ton achterblijft bij vorig seizoen, stijgt de eindvoorraad. De Amerikaanse eindvoorraad komt uit op 59,3 miljoen ton mais, dat is de hoogste sinds seizoen 1987-’88. Daardoor daalde de termijnmarkt in Chicago. De dalende prijzen van het belangrijkste mais producerende land in de wereld trekken de maisprijs op de wereldmarkt omlaag. De IGC-maisprijsindex stond afgelopen vrijdag met 163 punten 1,2% lager dan een week eerder. Op de termijnmarkt in Parijs zakte de maisnotering naar € 154,25 per ton. De laagste prijs sinds vorig jaar april voor het eerst aflopende contract.

Stabiele euro

De wisselkoers van de euro blijft redelijk stabiel, rond 1,17 tegenover de Amerikaanse dollar. De stabiele euro haalt de stijgende lijn uit de Europese tarwenoteringen. In Europa blijft de spanning over de situatie in Spanje rond het omstreden gehouden referendum in Catalonië over afscheiding van Spanje.

Tarweprijzen gelijk tot licht dalend

De tarweprijzen bleven vorige week gelijk tot licht dalend op de internationale markten. De tarweprijsindex van de International Grains Council (IGC) stond afgelopen vrijdag met 177 punten onveranderd vergeleken met een week eerder. De voornaamste reden van de stabiele prijstendens is de verhoogde tarweproductie in de Verenigde Staten. De wereldvoedselorganistatie FAO gaat ervan uit dat de totale eindvoorraad tarwe in de wereld in 2018 iets lager is vergeleken met de vorige prognose, met ruim 261 miljoen ton. Dat is nog steeds een recordvoorraad tarwe. Toch krimpt de tarwevoorraad, omdat de vraag vanuit China toeneemt.

Australië en Argentinië

De stemming is niet geheel drukkend, omdat droog weer in Australië en Argentinië ongunstig is. De verwachte opbrengsten van tarwe in Australië zijn verder naar beneden bijgesteld door analisten, naar zo’n 20 miljoen ton voor seizoen 2017-‘18. Dat is fors minder dan het voorgaande seizoen, toen Australië een record van ruim 35 miljoen ton tarwe oogstte.

Russische tarweprijzen bleven op niveau ondanks het grote aanbod. De exportvraag is sterk en er is onvoldoende capaciteit om de uitvoer logistiek goed te laten verlopen. In Europa valt de graanexport juist tegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.