Akkerbouw

Achtergrond 19 reacties

‘Heel goede soja-opbrengst in Zuid-Limburg’

De sojateelt is kansrijk in Zuid-Limburg, blijkt uit de ervaringen van teler en loonwerker Ruud Steinbusch. “Het groeiseizoen was positief.”

Vorige week is in Zuid-Limburg de oogst van sojabonen afgerond. Op initiatief van Agrifirm Plant werd hier ruim 40 hectare sojabonen geteeld bestemd voor Alpro Soja. “Met een gemiddelde opbrengst die schommelt rond de 4 ton per hectare is de teelt als heel goed te kwalificeren”, zegt Ruud Steinbusch (46) uit Colmont-Voerendaal. Sinds drie jaar is hij als teler en als loonwerker bij de teelt in het Heuvelland betrokken.

Artikel gaat verder onder de foto.

Ruud Steinbusch teelt soja en doet ook de oogst voor klanten in Zuid-Limburg. Dit jaar is de opbrengst heel goed met zo'n 4 ton per hectare. Foto: Twan Wiermans
Ruud Steinbusch teelt soja en doet ook de oogst voor klanten in Zuid-Limburg. Dit jaar is de opbrengst heel goed met zo'n 4 ton per hectare. Foto: Twan Wiermans

Waarom bent u met de teelt van sojabonen begonnen?

“Als akkerbouwer ben ik steeds geïnteresseerd in de teelt van nieuwe gewassen. Ook wil ik als loonwerker niet achterblijven. Ik wil zelf ervaren hoe dit gewas in de praktijk uitpakt. Regelmatig informeren klanten naar mijn visie op de teelt van een nieuw gewas. Door zelf met een nieuw gewas aan de slag te gaan kan ik op eigen ervaring mijn mening geven.”

‘Naast het saldo is deze groei ook te verklaren doordat het als derde gewas wordt aangemerkt voor de toeslagrechten’.

Sinds wanneer teelt u sojabonen?

“Drie jaar geleden, toen Agrifirm het initiatief nam om deze teelt in Zuid-Limburg van de grond te krijgen, ben ik met 3 hectare ingestapt. Ondanks het beperkte resultaat in het eerste jaar heb ik dit jaar 9 hectare ingezaaid. Afgelopen seizoen is hier in Zuid-Limburg ruim 40 hectare geteeld. Naast het saldo is deze groei ook te verklaren doordat het als derde gewas wordt aangemerkt voor de toeslagrechten. Dit maakt het extra interessant voor melkveehouders.”

‘Ziektebestrijding was niet nodig’.

Hoe zijn uw ervaringen?

“Het eerste jaar oogstten we gemiddeld circa 3 ton. We kampten toen bovendien met een hoge onkruiddruk. Dit jaar is met het nieuwe ras Obelix het resultaat aanmerkelijk beter. Naast een kalkgift hebben we twee bespuitingen tegen onkruid uitgevoerd. Ziektebestrijding was niet nodig. De gerealiseerde hectareopbrengst schommelt tussen de 3,8 en ruim 4 ton. Naast een beter ras is dit ook een gevolg van de ideale groeiomstandigheden vanaf de bloei. Zo is uit elke bloem een peul gegroeid. In de praktijk blijkt dit niet vaak voor te komen. Ook de rest van het groeiseizoen was positief voor de ontwikkeling van dit gewas.”

En de financiële opbrengst?

“De financiële opbrengst is nog niet bekend. We doen mee aan de Agrifirm-poolprijs. Maar bij een poolprijs van rond de € 500 per ton leveren de sojabonen ons een hoger saldo op in vergelijking met gerst en tarwe, bij de huidige graanprijzen.”

Hoe bevalt dit gewas werktechnisch?

“Het dorsen luistert heel nauw. Het is risicovoller dan het oogsten van tarwe. Doordat de bonen tot pal boven de grond hangen moeten we met het maaibord vlak over de grond gaan. Dit betekent dat we bij het zaaien moeten zorgen voor een heel vlak zaaibed.”

Laatste reacties

 • alco1

  Klasse. Nu nog een regel om het als een gras gewas te rekenen voor derogatie.

 • Jan-Zonderland

  4 Ton per ha komt in Canadese cijfers overeen met 60 bushel per acre en dat is een heel nette opbrengst. Gemiddelde opbrengst in Ontario ligt rond de 45 bu/ac. En die prijs van 500 euro per ton daar kunnen wij alleen maar van dromen, is bijna Cnd$ 20 per bushel. Momenteel ligt de prijs hier op zo'n 13 $cdn per bushel incl premie voor non gmo bonen.
  Wat betreft het combinen, dat is niet zo moeilijk. Hier gebruikt iedereen een flex head maaibord. Zo' maaibord is flexibele en volgt de oneffenheden in het land. Het land hoeft daarom niet perfect vlak te zijn, dat is het hier ook niet, maar je kunt de bonen met zo'n maaibord evengoed perfect bij de grond afscheren.

 • Almagro

  Interessant artikel. Ook ik heb interesse om op ons akkerbouwbedrijf in Andalusië wat te proberen met soja. Het bedrijf ligt in een vallei bij Ronda. 750-800 mm neerslag maar nagenoeg niets in de zomermaanden . Eigen bronnen en irrigatie mogelijk. Lichte klei, zeer kalkhoudend weinig OS en geen organische mest beschikbaar , zachte winter en warme zomer. 550 tot 700 m hoogte en glooiend doch goed bewerkbaar. Naast olijven en citrus fruit wordt hier voornamelijk tarwe, gerst, erwten en bonen geteeld. Verder veel wijnbouw.
  Hebben jullie suggesties of opmerkingen die mij verder kunnen helpen ? Ik stel dit zeer op prijs. Ben onervaren akkerbouwer.......

 • Jan-Zonderland

  @Zents beheer, punt is afzet, punt 2 is afzet. Zonder koper raak je het niet kwijt. Met soyabonen an sich kunnje niet veel dus er zal een koper moeten zijn die ze kan be/verwerken. En als er in die regio geen soya geteeld wordt, is de kans klein dat er een koper/ verwerker te vinden is. Verder denk ik dat het daar wel wil groeien qua klimaat. Erg vroeg zaaien om de droogte voor te zijn. Soy kan redelijk goed tegen droogte maar tijdens de peul vulling hebben ze wel graag water. Vergt weinig speciale mechanisatie. Zaaien kan met graanzaaimachine en combinen met een graanmaaibord. Onkruidbestrijding is niet zo moeilijk mits de juiste middelen beschikbaar zijn.

 • Almagro

  Jan-Zonderland, dank voor je reactie.
  Ik koop voor ons pluimveebedrijf elk jaar 4000 ton grondstoffen. Mais, tarwe en soja zijn de grootste bestanddelen in ons kippenvoer wat we zelf produceren. Tevens kan ik enkel NON GMO gebruiken omdat ik de eieren onder dit concept verkoop. Ik betaal deze week 440 euro/ton voor de soja-schroot hypro op de stortput en de soja olie in het kernvoer is net zo duur als een goede wijn.
  Wat is erg vroeg zaaien , ze oogsten hier de tarwe in juni. Januari, februari kan soms een graadje nachtvorst brengen . In april valt nog 75 mm , mei 50 mm en juni 20 mm. Wanneer na zaaien is de peulvulling en zou je dan kunnen beregenen?

 • Jan-Zonderland

  @Zents beheer,
  Hier in Ontario wordt gezaaid tissen riwweg 10 Mei en 10 Juni (10 Juni is wel laat) en geoogst vanaf 20 September tot 20 October. Augustus is de maand wanneer we regen nodig hebben want dan wordt de opbrengst gemaakt. Hoe vroeg je kunt zaaien hangt af van de bodemtemperatuur: die moet minimaal 11 graden zijn als ik het goed heb en evt nachtvorstrisico maar ze kunnen wel wat hebben. Maar ik schat zo in dat je daar in Maart wel kunt zaaien en dan zouden ze na 4 maanden in Juli klaar kunnen zijn. Met bhv beregening in Juni zou het moeten kunnen. Soya heeft niet echt heel veel water nodig. Gmo is toch sowieso niet toegestaan in Europa ? Dus geen ROund Up ready soya en dus conventionele middelen te gebruiken voor onkruidbestrijding. Zaaien ongeveer 400.000 per ha. Oogsten bij 13,5 % vocht. Het is geen moeilijke teelt. Toen wij 20 jaar geleden naar Canada vertrokken teelde ik ze voor het eerst. Ik liet de ene buurman zaaien en deed wat de andere buurman deed voor onkruidbestrijding en een derde heeft ze gedorsen op het moment dat hij zei dat het goed was en we hadden 4 ton per ha. Anders dan voor onkruid hoef je hier niks te spuiten maar wij dien tegenwoordig wel een fungicide en een kali bladmeststof eind Juli.

 • Almagro

  @Jan, hartelijk dank voor je informatie en tips. We gaan het proberen.

 • Tuig

  Een online cursus akkerbouw.

 • Almagro

  @tuig, mooi toch ?
  Mijn vader zei vroeger dikwijls : een slimmerik vraagt veel maar een stommerik weet alles al........

 • Tuig

  Heb je gelijk in.
  Ik zie alleen het voordeel niet van zelf soja verbouwen in het buitenland en het dan hier heen te slepen. Neem tenminste aan dat dat de bedoeling is.

 • Almagro

  @tuig, ligt even iets anders.
  Eerste jaar laad ik de soja als retour vracht. Heen 24 bigbags mest korrels dus eigen kippen eigen land, terug 24 bigbags soja, tarwe, erwten grondstoffen voor eigen kippen. Hopelijk volgende jaren productie van eieren in Andalusië geheel grondgebonden. De plek waar de stal met uitloop is gepland ligt hoog op kalkhoudende grond, jaarrond kippen buiten (watervogels komen hier niet voor) en water blijft nooit staan. Geheel energie neutraal (solar panels) 320 dgn zon. Hoeft voor mij niet biologisch te worden maar wel een échte kringloop.

 • Tuig

  Dat is inderdaad een heel ander verhaal. Wel een uitdaging. Ligt onder in Spanje toch? Loop je wel kans dat het in de toekomst te warm en droog wordt. Bedrijf in buitenland kan goed maar je zult er zelf veel bij moeten zijn.

 • Jan-Zonderland

  Succes Zents !

 • Almagro

  @tuig. Andalusië is de meest zuidelijke provincie van Spanje. Spanje is een groot land , Andalusië alleen al is groter dan Nederland en kent vele micro-klimaten . In de valleien rond de stad Ronda liggen vruchtbare dalen met goed bewerkbare kleigrond. Er valt ongeveer even veel regen als in Nederland (700-800 mm) maar tegen de sierra's van Grazalema liggen dalen waar de meeste regen van Spanje valt. Grond prijzen liggen in de droge delen van het binnenland van Spanje rond de 4000-5000 euro/ha maar hier op 15000-20000 ha.
  Een uitdaging ? Zeker maar dat hadden we hier ook altijd en die zijn we nooit uit de weg gegaan. Waarom dan deze stap ? Omdat wij (mijn vrouw en ik) midden vijftig zijn zonder opvolger. Nog 10 jaar doorgaan kan zeker nog maar we vrezen dat we door de verslechtering van het ondernemersklimaat voor de landbouw en de regelterreur waar dit met gepaard gaat, de lol er voor ons afgaat . We denken dat die laatste 10 jaar ons het plezier van de 30 jaar daarvoor dan doen vergeten. Dat willen we niet. We willen gewoon doen op een manier die we leuk vinden met liefst enige waardering , in elk geval geen constante tegenwerking. Zie het maar zo: we gaan elders vast kwartier maken en wanneer het hier al te gortig wordt sluiten we de poort en blijven we daar zonder wrok of saggerijn want dat is nooit een goede basis om te vertrekken. Afgelopen 30 jaar stond alles in het teken van groei en vermogens aanwas, komende 10 jaar geluk en hopelijk gezondheid.

 • Tuig

  Veel succes gewenst. Ik maak de tijd hier wel vol denk ik.

 • ed12345

  Jan ik denk niet dat de soya onder normale omstandigheden voor Semtember rijp is waar je hem ook zaait op het noordelijk halfrond de tijdstippen van Bloeien ,peulvorming, en afrijpen worden bij soya bepaald door de daglengte Voor de andere lezers Jan en ik zijn goede vrienden en ik heb 30 jaar soya geteeld als zaaizaad of menselijke consumptie De 4 ton oogst kan beter als goede uitzondering beschouwd worden Ik heb EEN keer 5 ton per ha gehad op 20 ha maar veel vaker 3,5 ,3,2 ton Heel veel bloemen avorteren Waarom ?? daar zijn ze nog niet echt achter Meestal is een 2e jaar soyabonen zeker zo goed of beter dan het eerste jaar Dat komt omdat er dan meestal meer stikstofknolletjes gevormd worden door de dan volop aanwezige organismen

 • ed12345

  Jan ik denk niet dat de soya onder normale omstandigheden voor Semtember rijp is waar je hem ook zaait op het noordelijk halfrond de tijdstippen van Bloeien ,peulvorming, en afrijpen worden bij soya bepaald door de daglengte Voor de andere lezers Jan en ik zijn goede vrienden en ik heb 30 jaar soya geteeld als zaaizaad of menselijke consumptie De 4 ton oogst kan beter als goede uitzondering beschouwd worden Ik heb EEN keer 5 ton per ha gehad op 20 ha maar veel vaker 3,5 ,3,2 ton Heel veel bloemen avorteren Waarom ?? daar zijn ze nog niet echt achter Meestal is een 2e jaar soyabonen zeker zo goed of beter dan het eerste jaar Dat komt omdat er dan meestal meer stikstofknolletjes gevormd worden door de dan volop aanwezige organismen

 • ed12345

  Ruud wat de afstelling van de combine betreft Probeer maar eens de korf zo dicht mogelijk tegen de cylinder en de cylinder liefst onder de 200 toeren Het idee is de peul direct openknijpen en de bonen daardoor direct door de korf te laten vallen om te voorkomen dat ze tussen korf en cylinder rollen Zoals je weet zodra het velletje om de boon beschadigt is kiemt hij niet meer Krijg jij een gelijkmatige voeding naar je invoerladder hoopt het niet op voor de vijzel van je maaibord?

 • Almagro

  ed12345, wat is avorteren? Als soja in het tweede jaar beter is door meer wortelknolletjes dan is dat wellicht ook het geval met soja na erwten ? Dat is ook een vlinderbloemige. Erwten worden in Andalusië veel verbouwd. Als peulvorming en afrijpen mede bepaald worden door de daglengte dan moet je zo vroeg mogelijk zaaien zoals Jan adviseerde. Is een graad of 2 nachtvorst een groot probleem bij opkomst?

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.