Akkerbouw

Achtergrond

FAO verwacht druk op maisprijs

Maisprijs kan onder druk komen als de VS-maisoprengst inzichtelijk wordt. Voor tarwe veranderen prognoses niet veel. De oogst van sojabonen is iets verlaagd door de FAO.

De vraag en het aanbod van graangewassen blijven in lijn met eerdere voorspellingen van de wereldvoedselorganisatie FAO. Dat meldt de FAO in de oktoberpublicatie van de Amis-prognose (Agricultural Market Information System).

De verwachting is dat maisprijzen onder druk kunnen komen te staan, als duidelijk wordt hoeveel mais de Verenigde Staten oogst. De Verenigde Staten, maar ook China, hebben dit seizoen meer mais ingezaaid. Volgens de FAO kan de maisopbrengst in 2017 op een record uitkomen met ruim 1.064 miljoen ton. De International Grains Council (IGC) en het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) gaven eind september een wereldwijde maisproductie van respectievelijk 1.029 miljoen ton en 1.033 miljoen ton af. Beide schattingen van de maisopbrengst in seizoen 2017-‘18 zijn lager dan het voorgaande seizoen.

Rusland en India halen veel tarwe binnen

De wereld produceert meer dan voldoende granen, met name Rusland en India halen veel tarwe binnen. De productie van tarwe wereldwijd is door de FAO naar boven bijgesteld, vergeleken met de september-prognose met ruim 1 miljoen ton naar 750,1 miljoen ton (seizoen 2017-’18). De eindvoorraad wordt in 2018 iets lager geschat, op ruim 261 miljoen ton. Dat is nog steeds een recordvoorraad tarwe. De tarwevoorraad krimpt mede omdat de vraag vanuit China jaarlijks toeneemt.

Groeiende handel in sojabonen

Voor sojabonen is de productie voor 2017-’18 iets naar beneden bijgesteld met ruim 1 miljoen ton naar ruim 346 miljoen ton. De aanpassing komt door tegenvallende opbrengsten in Argentinië, Oekraïne en Canada. De handel in sojabonen neemt toe, omdat de vraag vanuit Azië en Afrika aantrekt. Brazilië en de Verenigde Staten zijn belangrijke leveranciers. Onder andere door toenemende export vanuit Brazilië is de voorraad sojabonen in de oktober-prognose verlaagd met ruim 1 miljoen ton naar bijna 49 miljoen ton.

Als het seizoen vordert en inzichtelijker wordt hoeveel wintertarwe op het noordelijk halfrond en mais en sojabonen op het zuidelijk halfrond is ingezaaid, zal dat in de prijsontwikkeling tot uitdrukking kunnen komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.