Akkerbouw

Achtergrond

Eindspurt broccoli blijft uit

Eind augustus was er nog hoop dat de laatste twee maanden van het broccoliseizoen het seizoen nog enigszins zouden kunnen redden. Tegen half oktober kan worden vastgesteld dat dit niet het geval is geweest.

Bij de meeste telers is dan ook sprake van een van de minste seizoenen uit de afgelopen jaren.

Weliswaar laten Nederlandse en Belgische veilingprijzen in september prijsherstel zien, maar dat had vooral te maken met het feit dat de broccolitelers met vaste contracten hun handen vol hadden aan het voldoen aan de vraag van hun afnemers. Daardoor kwam er meer vraag naar het product in de vrije handel en dat resulteerde in stijgende prijzen.

Toch blijkt uit een rondgang dat deze opleving voor telers die het vooral moeten hebben van de vrije handel het seizoen niet heeft kunnen redden. In de eerste twee weken van oktober is het prijsniveau terug op het oorspronkelijke matige niveau.

De verwachting is dat het Nederlandse broccoliseizoen dit jaar vrij vroeg zal eindigen. De meeste telers hebben nog een week of twee tot drie te snijden. Er is al Spaanse broccoli op de markt, maar die is nogal prijzig.

De Nederlandse retail zou wellicht eerder dan gebruikelijk gaan switchen naar Spaans product, ondanks de nog wat hoge prijs. Dit vanwege de wat mindere kwaliteit van de Nederlandse broccoli, onder andere door problemen met valse meeldauw en de gevolgen van hevige neerslag.

Prognose: vroeg einde aan seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.