Akkerbouw

Achtergrond

Aanbod fijnere uien drukt op de markt

Veel uien zijn deze week voor de regenbuien binnengereden, waardoor het aanbod groot is. Het is daardoor moeilijk zakendoen voor telers die de uien nog niet hebben verkocht.

De middelmaat-uien zijn nog steeds in overvloed. Aan de andere kant is de markt voor grove uien goed. Voor grove (supers) liggen de prijzen dan ook wat hoger. De kleinere maten zetten druk op de uienprijzen.

Het gros van de uien gaan tussen € 6 tot € 7 per 100 kilo weg. Voor wat mindere partijen wordt € 5 tot € 6 per 100 kilo betaald.


Export loopt door

De vraag vanuit het buitenland loopt rustig door. Het importquotum voor Senegal reguleert de markt, maar dat betekent niet dat er geen uien meer naartoe gaan. West-Afrikaanse landen blijven de belangrijkste afnemers. Er vaart volgende week weer een boot naar West-Afrika, waar verwerkers en sorteerders deze week al voor aan de slag zijn. Ook Azië en Zuid-Amerikaanse landen nemen uien af. Baalprijzen blijven dan ook redelijk gelijk. Voor heel mooie grove supers wordt iets meer betaald in de baal.

In het zuidwesten van Nederland lijkt de oogst redelijk op zijn eind te lopen. Hoe verder naar het Noorden, hoe meer uien nog van het land moeten worden gehaald. Ook liggen hier en daar gerooide partijen op het land. De kwaliteit van de uien is prima. Waterrot en fusarium komt voor, maar het is nog afwachten hoeveel schade dat oplevert.

Prognose: flauwe marktstemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.