Akkerbouw

Achtergrond 1362 x bekeken

Tarweprijzen kruipen omhoog

De EU-voertarweprijs begint het jaar hoger dan een jaar geleden en zit daarmee dichter op het prijsniveau van januari 2015.

De graanbeurs in Rotterdam noteerde begin deze week € 3,50 hoger voor EU-voertarwe op € 180 per ton. De prijs stijgt mede doordat het ingevoerde graan van verder weg gehaald moet worden naarmate het seizoen vordert.

De graanbeurs in Groningen maakt deze week deels een inhaalslag, nadat de voorgaande twee weken niet werd genoteerd in verband met de feestdagen. Voor voertarwe noteerde de beurscommissie in Groningen eerder deze week € 5 hoger op € 169 per ton. Het is lastig om lokaal aan tarwe te komen. De markt is erg afwachtend en moet na de vakantieperiode nog op gang komen.

Een andere reden dat de prijzen wat stijgen, is dat het water in de Duitse rivieren wat laag staat. Hierdoor kunnen de schepen niet helemaal vol geladen worden. Er komt daardoor iets vaker vraag voor levering met een vrachtwagen. Daarnaast ondervindt de scheepvaart ook nog hinder van de aanvaring op 29 december bij de stuw bij Grave in de Maas.

Op de internationale markt wordt gewacht op het nieuwe Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie. Het rapport verschijnt 12 januari. De markt is daardoor wat afwachtend.

De tarweprijs in het Amerikaanse Minneapolis steeg deze week naar het hoogste niveau in anderhalf jaar. De belangrijkste reden daarvoor is het tekort aan kwaliteitstarwe in de wereld. De internationale markt merkt dat onder andere in Frankrijk, Canada en China de kwaliteit van de tarwe tegenvalt. Importeurs kopen kwaliteitstarwe in de Verenigde Staten en Australië. De gewassen in de belangrijkste graanregio’s van de VS lijken last te hebben van droogte. De gewassen staan er daardoor wat minder bij dan een maand geleden. Ook dit drijft de prijs iets op.

Prognose: prijsstijging tarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.