Foto: Mark Pasveer AkkerbouwAchtergrond

Tarweprijs Parijs op hoogste niveau in 5 maanden

De notering van het eerstaflopende tarwecontract op de termijnmarkt in Parijs staat op het hoogste niveau in vijf maanden. Het maartcontract sloot vrijdag op €?171,25 per ton.

De notering zakte maandag naar € 171. Sinds de start van dit seizoen op 1 juli noteerde het eerstaflopende contract slechts 5 van de 136 handelsdagen hoger dan € 171.

Krimpende voorraden

De EU exporteerde de eerste helft van dit seizoen meer tarwe dan vorig seizoen, ondanks dat de EU 12% minder tarwe oogstte. Daardoor krimpen de voorraden, stelt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). “Krimpende voorraden duwen de prijs omhoog.”

De handel kijkt al naar het volgende seizoen, stelt de woordvoerder. “De tarwe staat er niet al te best voor in de VS door kou en droogte. En mogelijk veroorzaakte extreme vorst in Rusland, Oekraïne, de Balkan, Polen, de Baltische Staten en Scandinavië uitwintering, omdat er onvoldoende sneeuw lag. Volgend seizoen moet opnieuw goed worden geoogst om aan de stijgende vraag naar graan te kunnen voldoen.”

Beheer
WP Admin