Akkerbouw

Achtergrond

Syrië draagt bij aan exportrecord Nederlands pootgoed

Ondanks alle oorlogsgeweld heeft Syrië een bijdrage geleverd aan een nieuw exportrecord van de Nederlandse pootgoedsector.

Niet eerder exporteerde Nederland voor de jaarwisseling zo veel pootaardappelen als dit seizoen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

De tussenstand in de Nederlandse pootgoedexport op 31 december vermeldt een totale uitvoerhoeveelheid van 363.751 ton. Dat is bijna 5.000 ton meer dan het vorige record bij de jaarwisseling van 2014-2015. Ten opzichte van vorig seizoen bedraagt de voorsprong meer dan 8.000 ton.

De afzet naar Algerije bleef rond de jaarwisseling nog steken op iets meer dan 50.000 ton. Op dat moment was de export naar Egypte zelfs groter met 55.527 ton. De exporteurs wisten op het laatst echter nog wat extra kilo’s naar Algerije te verkopen, zodat deze achterstand in januari wel weer ruimschoots wordt ingelopen.

In Syrië werden dit jaar, ondanks alle bombardementen waarbij steden totaal werden verwoest, heel goede zaken gedaan door de pootgoedverkopers. Het land heeft bijna 19.000 ton pootgoed uit Nederland geïmporteerd. Niet eerder ging er zo'n grote hoeveelheid uitgangsmateriaal naar dat land. Bovendien is Syrië daarmee een van de grootste klanten van Nederlands pootgoed. Sinds 2010 koopt het land jaarlijks meer dan 10.000 ton poters uit Nederland. Vorig jaar was de afzet net iets kleiner dan 14.000 ton.

Verkoop aan Cuba is opsteker

Vroege afnemers uit Italië, Spanje en Duitsland zijn dit jaar ook nadrukkelijker aan de markt. Italië importeerde voor de jaarwisseling reeds 14.565 ton, tegen 10.079 ton op hetzelfde moment een jaar geleden. Een opsteker vormt ook de verkoop aan Cuba. De afgelopen jaren verliep de verkoop in verband met de financiële situatie in dat land wat moeizamer, maar dit seizoen is de export naar Cuba weer gestegen tot ruim boven de 10.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.