Akkerbouw

Achtergrond 3 reactieslaatste update:11 jan 2017

Gesneden pootgoed onontkoombaar

Al het mogelijke pootgoed wordt dit jaar gesneden.

Er is een krap aanbod pootgoed van vrije aardappelrassen voor de fritesindustrie. Er zal meer bovenmaats pootgoed worden gesneden dan in andere jaren. Door de krapte staat de prijs van Bintje-pootgoed op een record.

Op zoek naar alternatieve fritesrassen

“Voor contractafspraken verandert er niet veel, volumes worden geleverd”, weet Abko Boer, manager pootaardappelen bij fritesproducent McCain. “Maar extra volumes bijkopen is nagenoeg niet mogelijk en de prijzen ervan stijgen, omdat op het moment een tekort is aan de bekende fritesrassen zoals Innovator, Markies en Agria. Het kan dit jaar daarom lastig zijn om aan pootgoed van bepaalde rassen te komen.”

Voor sommige vrije telers wordt het moeilijk om aan voldoende pootgoed te komen. Zij moeten op zoek naar alternatieve fritesrassen. Het percentage grove poters is dit jaar groter dan andere jaren. Er worden pootgoedmaten van 60 tot 70 mm aangeboden om te snijden. Er wordt veel pootgoed aangeboden om te snijden. “Het ene ras is geschikter om te snijden dan het andere,” zegt Dick Zelhorst, directeur van Aviko Potato. “Maar alle mogelijkheden worden dit jaar benut. Hoewel pootgoed van vrije rassen fors duurder is geworden, verwacht ik geen extreme pootgoedprijsverhogingen bij Aviko Potato voor oogstjaar 2017. De pootgoedprijsverhoging is wel afhankelijk van het ras en het contract met het pootgoedhandelshuis, eenjarig of meerjarig.”

Gesneden pootgoed

Bedrijven die pootgoed snijden merken dat er veel vraag is vanuit de industrie. “Desnoods moet bovenmaats pootgoed doormidden”, laat pootgoedsnijder De Tweeslag uit Bant (Noordoostpolder) weten. “Hoeveel dat gaat worden, wordt in maart duidelijk, wanneer gestart wordt met het snijden van pootgoed.”

Ook in België gaat dit jaar volop pootgoed gesneden worden. “Alles wat gesneden kan worden gaat dit jaar doormidden”, zegt eigenaar Lieven Lamote van pootgoedsnijbedrijf Lamote uit Roeselare (West-Vlaanderen). “Het is belangrijk voor telers dat gezond pootgoed wordt gesneden. Het Belgische aardappelareaal groeit naar verwachting met 15%. Het is de vraag of de areaalgroei mogelijk is gezien de krapte aan pootgoed.”

Prijzen verdubbeld

Door de krapte aan pootgoed staat de prijs van Bintje-pootgoed op een record. De Bintje-pootgoednotering steeg vanaf begin oktober 2016 tot begin januari 2017 met ruim € 34 naar € 65 tot € 68 per 100 kilo. Dat is meer dan een verdubbeling. De slotnotering van seizoen 2013/’14 lag op € 60. Daarna heeft de Bintje-pootgoedprijs nooit meer dat niveau gehaald. Het aanbod pootgoed is dit jaar beperkt, omdat de hectare-opbrengsten tegenvielen. Daarnaast zitten er veel groeischeuren in het pootgoed.

Laatste reacties

  • info36

    Dure poters, goedkope aardappelen.

  • jop

    Er wordt €75 gevraagd voor bintje 35/45

  • Alex63

    Goe bezig

Of registreer je om te kunnen reageren.