Foto: Hans Prinsen AkkerbouwAchtergrond

Duitse voorraden peen en uien veel hoger dan vorig jaar

De uienvoorraad in Duitsland is 15% hoger dan vorig jaar, met 167.000 ton. Dat constateert landbouwmarktbureau AMI na een enquête gehouden op 1 december 2016.

In 2015 was de totale Duitse uienvoorraad rond peildatum 1 december 146.000 ton. De uienvoorraad is dit jaar vooral in Beieren en in het zuidwesten van Duitsland gestegen. Daarbij moet worden opgemerkt dat de voorraad uien in 2015 in de Beieren en het zuidwesten van Duitsland aan de lage kant was. De beperkte exportmogelijkheden vanaf begin november houden dit jaar de voorraden relatief hoog. De relatief hoge voorraad is ongunstig voor Nederland, want Duitsland is in de tweede helft van het exportseizoen een belangrijke afnemer.

Voorraden terug op niveau

Voor peen zijn de Duitse voorraden, na twee matige seizoenen, terug op een gemiddeld niveau. Vooral in de belangrijkste regio voor peenopslag, Noordrijn-Westfalen, steeg de peenvoorraad. De totale Duitse peenvoorraad is 144.000 ton op peildatum 1 december. Dat is 20.000 ton meer vergeleken met een jaar eerder (2015: 124.000 ton). Ook in Nederland zijn de voorraden van peen hoog. Duitsland is een belangrijke afnemer van Nederlandse peen, maar is dit seizoen vrijwel niet aan de markt. De mindere vraag zorgt er deels voor dat de Nederlandse peenprijzen relatief laag zijn.

Lees ook:

Beheer
WP Admin