Akkerbouw

Achtergrond

China omarmt én vreest verknutseld voedsel

China meldt in een vijfjarenplan dat het de teelt van GMO-gewassen wil stimuleren. De praktijk laat het tegendeel zien.

Het Chinese beleid voor genetisch gemodificeerde gewassen (GMO) is tegenstrijdig, net als dat van de EU. Beide agrarische grootmachten importeren veel GMO-grondstoffen, maar zijn zeer terughoudend om die grondstoffen zelf te verbouwen. In de EU mag alleen een transgene maissoort worden geteeld. In China staan alleen GMO-variëteiten van katoen en papaja op de akkers.

China gooit het roer om wat betreft de teelt van GMO-gewassen, meldt de overheid in een vijfjarenplan dat in augustus vorig jaar verscheen. In het dertiende vijfjarenplan voor wetenschap, techniek en innovatie staat dat op termijn GMO-gewassen mogen worden geteeld. De overheid meldt dat in 2020 naast Bt-katoen ook Bt-mais mag worden geteeld. Bt houdt in dat een bacterie-gen is toegevoegd aan het genoom van de plant, die daardoor een afweerstof produceert dat schadelijk is voor insecten. Ook streeft de overheid naar de teelt van GMO-sojabonen die ongevoelig zijn voor onkruidbestrijdingsmiddelen. De geplande overname van Syngenta door ChemChina sluit aan op dit streven.

Toelating import nieuwe GMO-grondstoffen

Maar dit voornemen strookt niet erg met de praktijk, constateert Lisa Anderson, de Amerikaanse landbouwattaché in Peking. “De toelating van de import van nieuwe GMO-grondstoffen verloopt steeds moeizamer. Dat veroorzaakt onzekerheid voor de handel en het vertraagt de acceptatie van nieuwe GMO-variëteiten in exporterende landen, zoals de VS.”

De (nu nog) Amerikaanse minister van landbouw Tom Vilsack sprak eind vorig jaar met China over het GMO-beleid. Vilsack constateert dat China zijn hakken in het zand zet wat betreft een transparante toelatingsprocedure. “De afspraken daarover zijn al in september 2015 gemaakt. De laksheid van China vertraagt de innovatie in de voedselvoorziening.”

De afkeer van GMO-gewassen speelt vooral in de provincie Heilongjiang, in het noordoosten van China, waar veel graan wordt geteeld. Het provinciebestuur verbiedt vanaf mei dit jaar gedurende een periode van vijf jaar de teelt, verwerking en verkoop van genetisch gemodificeerde rijst, mais en sojabonen, meldt de Financial Times. De bestuurders willen de biodiversiteit behouden.

‘Verknutseld voedsel’

Volgens het provinciebestuur blijkt bovendien uit een enquête dat ruim 90% van de burgers tegen GMO-gewassen is. De overheid vreest de angst van burgers voor verknutseld voedsel. Een vrees die is aangewakkerd door de vele voedselschandalen van de laatste jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.