Akkerbouw

Achtergrond 1000 x bekeken

Vertraagde oogst verhoogt sojaprijs

De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) stond maandag 19 september op 206 punten. Daarmee is de soja-prijsindex onveranderd vergeleken met een week eerder.

De prijsdruk neemt iets af op de internationale markten, omdat de oogst in de Verenigde Staten vertraging oploopt door neerslag. Daarnaast is Brazilië donderdag 15 september officieel gestart met de inzaai voor seizoen 2016/’17.

Uitdagend seizoen voor Braziliaanse telers

In de Braziliaanse staat Mato Grosso, waar veel sojabonen worden geproduceerd, zijn producenten begonnen met inzaaien. De telers staan voor een aantal uitdagingen dit nieuwe seizoen. Lokale banken hanteren strenge kredietvoorwaarden en daarbij blijft de wisselkoers een onzekere factor. De Braziliaanse reaal staat ongunstig ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waardoor de productiekosten hoger uitvallen voor telers. De zaadproductie van sojabonen had vorig jaar last van slecht weer, waardoor er twijfels in de markt zijn over het aanbod van zaad.

Mais concurrent voor sojabonen Brazilië

Ondanks deze uitdagingen verwachten producenten in de Mato Grosso regio dit jaar 9,2 miljoen hectare sojabonen in te planten. Het sojabonenareaal stijgt daarmee licht, maar de concurrentie van mais is groot. Hoewel de sojaprijzen in Brazilië 20% tot 30% hoger staan dan een jaar geleden, was de prijsstijging van mais nog sterker. Daardoor kunnen telers eerder geneigd zijn om mais in te zaaien dan sojabonen.

Prognose: prijsdruk neemt iets af.

Of registreer je om te kunnen reageren.