Akkerbouw

Achtergrond 3505 x bekeken 3 reacties

Uitzonderlijk grote maisoogst in North Carolina

Op maïsakkers van North Carolina staat buitengewoon hoog mais. Een recordoogst zit eraan te komen. Deels dankzij El Niño en deels dankzij dieper zaaien en een uniforme opkomst. Maisspecialist Ron Heiniger: "Je valt steil achterover als je dit gewas ziet".

In de Blacklands-regio tegen de Atlantische Oceaan aan, in het uiterste oosten van de staat North Carolina, staat mais zó hoog dat lokale boeren het nog nooit eerder hebben gezien. "4,5 meter lengte met enorme kolven", beschrijft Ron Heiniger, graanexpert van de North Carolina State University. Kriskras reist hij door de oostelijke staat van de Verenigde Staten om de volgroeide mais te aanschouwen. "Al met al denk ik dat we die recordopbrengst gaan halen."

Opmerkelijk genoeg voorspelde dezelfde wetenschapper deze oogst al afgelopen winter. "Dit wordt het jaar van de mais", stelde Heiniger in zaaltjes vol graanboeren. Hoewel zo’n uitspraak lijkt op het verzoeken van de goden, ziet het er inderdaad bijzonder uit. Waar de gemiddelde maisoogst in North Carolina met 7,5 ton per hectare niet bijzonder is, verwacht Heiniger dit jaar een gemiddelde opbrengst van 9,4 ton per hectare. Dat is ruim boven het vorige record van 8,9 ton in 2013. En de variatie is groot, op sommige plaatsen zou de oogst nog ruim drie keer zo groot kunnen worden. "Dat is mais waar je steil van achterover slaat", zegt de specialist in een plaatselijk agrarisch blad. "Die loopt als water door de combine."

Lage sojaprijs

Hoe was dit succes te voorspellen? "Verschillende factoren kwamen bij elkaar", vertelt Heiniger aan Boerderij. "Ten eerste was de sojaprijs bijzonder laag. Dat betekent dat veel boeren mais als een alternatief overwegen. En in North Carolina is veel behoefte aan mais in onze varkens- en pluimveehouderij. Als we een onafhankelijk land zouden zijn, was North Carolina de op twee na grootste maisimporteur ter wereld!"

De tweede factor stond ook min of meer vast. "Het is een El Niño-jaar. Dit weerfenomeen zorgt aan de Amerikaanse oostkust voor een natte, koele herfst en een koude winter. Daarna volgt meestal een warme en droge lente en uiteindelijk een later in de zomer warm, droog weer. Voor mais is dat het goede recept. En inderdaad was het weer warm in april en mei: ideaal om te zaaien. Vervolgens hadden we op tijd regen in juni tot aan de bestuiving. Kortom: perfect voor goede opbrengsten."

Demo in een maisveld, ergens in North Carolina. Een combinatie van goed weer en nieuw teeltadvies zorgen voor een recordoogst dit jaar. <br /><em>Foto's: Edwin Timmer</em>
Demo in een maisveld, ergens in North Carolina. Een combinatie van goed weer en nieuw teeltadvies zorgen voor een recordoogst dit jaar. 
Foto's: Edwin Timmer

Nieuw teeltadvies

Maar er was meer. Nieuw onderzoek van de North Carolina State University bood praktisch teeltadvies voor graanboeren. "Allesbepalend voor een goede opbrengst is een uniforme opkomst van de mais. Daarom moet je zaaien als de vochtcondities en de temperatuur in de grond hetzelfde zijn. Je kunt beter zaaien met enkele droge dagen voor de boeg, dan vlak voor de aankomst van een koufront. Want die eerste twee, drie dagen na het zaaien wil je echt geen regen."

Om die temperatuurschommelingen in de grond nog verder uit te bannen, adviseert de expert om 1,5 à 2 centimeter dieper te zaaien. "Dus niet tussen de 3 en 4 centimeter diep, zoals men gewend was, maar tussen de 5 en 6 centimeter." Het effect is dat al het zaad dezelfde omstandigheden heeft en dus vrijwel gelijk boven de grond komt. "Over het algemeen geven kolven die zich later ontwikkelen minder korrelzetting."

North Carolina is normaliter niet de staat met de hoogste maisopbrengsten. Het Middenwesten scoort vaak beter. Dat zit hem in de grondsoort. Akkers in de graanstaten rond de Mississippi hebben van nature meer organische stof en houden het vocht beter vast. Heiniger: "Onze grond is tropischer, zeer licht en zanderig. Na een forse regenbui is de bodem hier zo weer kurkdroog. Op de 'corn belt' duurt dat langer. Maar dit jaar zouden we die wel eens kunnen overtreffen."

De korrelopbrengst wordt naar verwachting gemiddeld 9,4 ton per hectare, een record voor deze streek.
De korrelopbrengst wordt naar verwachting gemiddeld 9,4 ton per hectare, een record voor deze streek.

Bijna twee keer zoveel

Tenslotte adviseert de maisexpert om voldoende kunstmest te gebruiken. "Door te experimenteren weet je hoeveel het gewas op jouw grond nodig heeft. Eén ding is zeer belangrijk: als de maïs één keer boven de grond staat moet hij blijven groeien, zonder pauze. Daarvoor is er genoeg zink, magnesium, fosfor en kali nodig." Boeren in North Carolina hopen massaal van het ‘Jaar van de mais’ te profiteren. Staat er normaal 280.000 hectare mais in de staat, dit jaar is er 480.000 hectare ingezaaid.

Wade Byrd uit het zuidelijke Bladen County, voorzitter van de associatie van maistelers in North Carolina, is reeds begonnen met de oogst. "Meestal zijn we hier wat eerder dan in de rest van de staat." Hij bevestigt dat de opbrengst er goed uit ziet, maar te vroeg juichen wil hij niet. "Voor je het weet, duikt er een storm op en ligt je gewas plat. Je weet het nooit voor het veilig in de schuur ligt." In oktober gaat de laatste mais van het land in North Carolina.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Die Ron Heiniger valt wel snel steil achterover.

  • info36

    Last van evenwichtstoornis.

  • koestal

    Wij mogen niet meer voldoende kunstmest gebruiken,zij wel !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.