Akkerbouw

Achtergrond 1160 x bekeken

Uiensector zit in dalende markt

De uiensector zit in een zakkende markt. Kopers uit het buitenland wachten af tot de bodem van de prijs is bereikt, waardoor de handel lastig loskomt.

De telersprijzen liggen deze week tussen €9 tot €10,50 per 100 kilo. Dat is €1 lager dan vorige week. De baalprijs voor zaaiuien klapte in elkaar en ligt deze week €3 lager tussen €15 en €16 per 100 kilo vergeleken met een week eerder. De laatste plantuien worden geruimd en het aanbod zaaiuien loopt al, waardoor het aanbod fors is.

De dalende prijs wordt versterkt door de mindere vraag. Senegal heeft op voorhand van het offerfeest zoveel uien ontvangen, dat de lokale markt overspoeld raakte, waardoor importeurs uit Afrika voorzichtig zijn. Verder is er wat vraag vanuit Azië. Maar China en India hebben goede opbrengsten, waardoor de vraag niet fors is. De eerste uien voor Indonesië worden medio september verscheept.

Uitstekende kwaliteit

De kwaliteit van de uien die van het land komt is uitstekend. De tarrapercentages liggen rond 5%. Hierdoor houden verwerkers met sorteren goede partijen over. Het lijkt erop dat ongeveer 30 tot 40% van de zaaiuien, bij droge weersomstandigheden, eind volgende week zijn gerooid. In het zuiden van Nederland loopt de oogst wat voor. Daar is eind volgende week naar verwachting 50% tot 70% van de zaaiuienoogst afgerond.

Prognose: dalende uienprijzen.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.