Akkerbouw

Achtergrond 2704 x bekeken 3 reacties

Tarweprijzen lopen wereldwijd op

De internationale tarwenoteringen stijgen iets sinds begin deze week. De lagere beschikbaarheid van tarwe in Europa zorgt voor een rustige stemming op de markt.

De handel loopt ietwat terug, omdat de tarweprijzen relatief laag zijn en hogere prijzen worden verwacht.

Terwijl de uitvoer van tarwe uit de EU prima doorloopt, valt de opbrengst in verschillende Europese landen tegen. Later in het seizoen zal de tegenvallende oogst worden gecompenseerd door minder uitvoer of hogere prijzen. Daardoor houden aan de ene kant verkopers tarwe vast in afwachting van hogere prijzen. Aan de andere kant zijn er verkopers die tarwe juist van de hand doen, omdat er wereldwijd een recordopbrengst wordt verwacht.

Stijgende tarwenoteringen op termijnmarkten

Het is opvallend dat Polen en Groot-Brittannië meededen aan de tarwetender van Algerije, wat uitzonderlijk is voor deze landen. Daarnaast moeten sommige akkerbouwers verkopen, omdat de bank dat wil.

De stijgende tarwenoteringen op de termijnmarkt in Parijs worden deels veroorzaakt door de stijgende termijnmarkt in Chicago.

In de Verenigde Staten wordt minder tarwe ingezaaid en meer sojabonen, omdat de tarweprijs relatief laag ligt. Hierdoor stijgen de prijzen op de termijnmarkt in Chicago. In Chicago werd dinsdag 20 september €1,75 hoger genoteerd voor EU-tarwe op €164,75 per ton. Op de termijnmarkt in Parijs steeg de tarwenotering voor het decembercontract 2016 op dinsdag met €1,25 naar €162 per ton.

Tegenvallende tarweoogst, prijzen stijgen

Ook in Nederland valt de tarweoogst tegen, waardoor de prijzen oplopen. De Rotterdamse graanbeurs noteerde begin deze week voor EU-voertarwe €2 hoger op €160 per ton. De graanbeurs in Groningen noteerde €2 hoger op €152 per ton voor voertarwe.

Prognose: lichte prijsstijging voor tarwe.

Laatste reacties

  • info36

    Hoe kan de tarweprijs nu stijgen, jullie schrijven continue dat er wereldwijd veel te veel graan is?

  • farmerbn

    Vandaag weer een koper op de dam voor maaltarwe. Hij zei dat twee derde van hun franse tarwe onder de 74 hectolitergewicht zit. Dus één derde is maaltarwe. Ze moeten 300 ton per dag leveren in de haven dus kwamen ze vragen of ik al wilde verkopen.

  • Marijnuitdewilligen

    TheoU Tarwe verkopen om dat de bank dat verplicht . daar zit nu toch echt het bewijs dat er bij de banken echt geen management dat kundig zit.Alstublieft waar zijn we in gods naam beland.

Of registreer je om te kunnen reageren.