Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijzen blijven onder druk staan

De hoge voorraden in de wereld houden druk op de graanprijzen.

De Rotterdamse graanbeurs noteerde begin deze week voor EU-voertarwe stabiel op €158 per ton. Ook de graanbeurs in Groningen noteerde stabiel op €150 per ton voor voertarwe. De handel aan de beurstafel in Groningen zag de prijs liever omlaag gaan, maar er werd deze week nog steeds op hetzelfde niveau als vorige week zaken gedaan, waardoor de voertarwenotering onveranderd bleef.

De termijnmarkt in Chicago is begin deze week van start gegaan met het noteren van Europese tarwe op de beurs. Er werden ruim 1.400 contracten verhandeld, wat een indicatie is dat Chicago een geduchte speler op de markt kan worden naast de termijnmarkt in Parijs. Hoewel de tarwenoteringen op de Europese markten licht stegen begin deze week, zijn verkopers terughoudend om te verkopen. Dat komt door de prijsdruk op tarwe.

Prijsdruk door Wasde-rapport

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) heeft eerder deze week een nieuwe Wasde-prognose uitgebracht. Als gevolg daarvan dalen de prijzen op de Amerikaanse graanmarkten. Hoewel de graanvoorraden iets lager worden ingeschat dan in augustus, is de groei nog steeds fors ten opzichte van vorig seizoen. Voor tarwe verwacht USDA een wereldproductie in 2016/2017 van 745 miljoen ton. Dat is 8 miljoen ton meer dan de wereld gaat verbruiken, waardoor de eindvoorraad stijgt naar een record van 249 miljoen ton. USDA bevestigt in het Wasde-rapport de grote maisoogst, ook al valt de prognose met 1.027 miljoen ton iets lager uit dan in augustus. De wereld-eindvoorraad blijft met 219 miljoen ton erg groot.

Prognose: prijsdruk voor granen blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.